Учени от Университета на щата Орегон установиха, че донорската кръв, която решават да проверят за наличие на замърсители, съдържа кофеин, препарати срещу кашлица и лекарства за лечение на тревожни разстройства.

Защо донорската кръв съдържа кофеин и следи от препарати за кашлица

В рамките на изследването са проверени 18 проби от пречистена плазма на човешка кръв, която преди това е съхранявана в кръвни банки.

С изтичането на срока ѝ на годност е трябвало да бъде предадена на доставчици на биомедицински препарати.

Оказва се, че в 100% от кръвния серум, предназначен за преливане, се съдържа кофеин, а в 72% следи от алпразолам, анксиолитик, предназначен за лечение на тревожни разстройства и на панически атаки.

Много кръвни проби – 44% също съдържали декстрометорфан – активно вещество на препарати без рецепта.

Според изследователи  наличието на кофеин в кръвния серум съвсем се не е изненадващо – 64% от американците ежедневно изпиват по не по-малко от 1 кафе.

И кофеинът за пациента, на който ще бъде прелята кръв, не представлява проблем.

Другите съединения, които са активни вещества на различни лекарства, могат да представляват проблем за болни и лекари. Лекарствата могат да повлияят на метаболизма на ензимите и на други препарати, които се използват при лечение.

Даването на кръв е добре да сутрин и на гладно

Повишава се риска от взаимодействие на лекарства, което може да стане причина за различни усложнения.

Учените призовават донорите на кръв да се въздържат от приема на лекарства и кафе, преди да дават кръв.

Различните активни съставки на лекарства и стимулиращи вещества не могат да се открият при стандартното изследване на донорската кръв, което цели откриване на инфекциозни заболявания, които се предават по кръвен път.

И затова е добре да се спазва препоръката, която ни се дава, преди стандартните профилактични изследвания, при които се дава кръв и урина сутрин и на гладно.

Желателно е вечерта, преди даряването на кръв да не се прекалява с тежките и мазни храни.

Разбира се, на здрав човек те не биха се отразили по никакъв начин на кръвния профил. Едва ли ще се стигне до повишаване на холестерола, което да направи кръвта негодна.