По състоянието на коремната преса лесно могат да се поставят диагнози. Така например, обичайното за много от нас издуване на корема може да сигнализира за случило се свличане на вътрешните органи.

В този случай може дълго да тренираме коремната преса, да спазваме различни диети, но коремът все пак да изглежда издут и провиснал.

Какво да правим в такава ситуация и какви методи ще помогнат за коригиране на проблема?

Как да коригираме провисналия и издут корем

Неочаквана причина

Коремът е силно издаден напред и провисва, изглежда, че краката, сякаш излизат израстват от него. Каква е причината за този физиологичен ефект? Традиционно причината за висящия корем се смята преяждането. Но това е далеч от истината.

Коремът може да стърчи и да виси и при много слаби хора, те нямат мастни отлагания, които да поддържат техните вътрешности.

Положението на корема не зависи от неговите размери. Може да е голям, но стегнат.

Основната причина за стърчащия и провиснал корем е свличане на вътрешните органи. Положението на вътрешните органи се определя от два фактора – външен и вътрешен.

Вътрешният е основен – това са връзките, които задържат вътрешностите към задната стена на коремната кухина, и към гръбначния стълб. Човек може да им въздейства само с помощта на специални упражнения.

Външен фактор – мускулите на предната коремна стена и тазовото дъно. Поддържането им в добро състояние е възможно от всеки един от нас чрез изпълнение на специални упражнения за преса, тренировка на тазовата диафрагма и просто поддържане на физическа активност.

Защо се свличат вътрешните органи

Причините за свличане на вътрешните органи могат да са няколко:

 • Предшестваща травма на опашката;
 • Вдигане на тежести;
 • Бременност и раждане;
 • Скачане на батут.

Травмата на опашката е основна причина. При удар по опашката първо спира гръбнакът, а вътрешните органи продължават да се движат. При падане от високо връзките, поддържащи гръбнака, рязко се разтягат и се удължават. Това води и до свличане на съвкупността от вътрешните органи. Останалите фактори задълбочават ситуацията.

Състоянието може да се усложни от липсата на животинска храна, прекомерна слабост, наличие на еднокринни заболявания, при които се отпуска съединителната тъкан.

Как действа свличането на организма

Съвкупността от вътрешности, изместени надолу, притискат съдовете на малкия таз, пикочния мехур, половите органи, ректума, затрудняват тяхната функция.

Диагностика

На първо място – визуален признак, тоест стърчащ и провиснал корем. Дори и мускулите на корема да са тренирани, долната част на корема ще излиза над торса.

Съпътстващи симптоми:

 • Тежест в корема след хранене;
 • Застой на лимфа и на венозна кръв в долната част на тялото – разширени вени на краката, и на вените на малкия таз;
 • Хемороиди, предразположение към отоци на долните крайници, тежест в краката;
 • По-често от обичайното уриниране, уринарна инконтиненция;
 • Обилни и болезнени менструации;
 • В някои случаи – безплодие.

Как да се справим със стърчащия корем

Що се отнася до обичайните тренировки, например, коремни преси, то в случая със свличането, то няма да имат желания ефект, дори напротив – ще е обратен.

Това се обяснява с факта, че при такива натоварвания коремното налягане се повишава, а това е и провокиращ фактор за свличане на органи.

Най-правилното решение е да се потърси специалист, който връща органите в изходно положение. Освен това, вие трябва сами трябва да изпълнявате упражнения в домашни условия след лекарски преглед или без него. Ефектът задължително ще бъде видим.

Упражнение – повдигане на вътрешните органи

Изходното положение – по гръб в легнало положение на равна повърхност.

 1. Краката се свиват в коленете;
 2. Диша се с корема;
 3. Издишва се целият въздух – на максимум – под ребрата трябва да се образува празно пространство;
 4. Сега дишането се задържа и коремът се прибира;
 5. С пръсти коремът се избутва по направление от слабините към пъпа;
 6. Когато се стигне до пъпа, ръцете бавно се отдръпват, отпуска се корема, за да се върне в предишното положение;
 7. Прави се бавно вдишване.

През цялото време, през което коремът се избутва от слабините към пъпа, не се диша. Това е важно. Гръдният кош също не участва в дишането. Следва да стои неподвижен по време на изпълнение на упражненията.