Препоръчително е да почиваме там, където е малко по-топло, отколкото у дома. Ето защо.

Източната медицина изучава не толкова самите болести, колкото факторите, които рано или късно ще доведат до тяхното развитие. И съществува такова понятие като натрупване на студ.

Според китайските трактати, тялото ни натрупва студ, който с времето прераства във възпалителни заболявания.

Всички ние знаем, че преохлаждането може да доведе до хрема. Също с него са свързани с абсцеси, обостряне на хронични възпалителни заболявания при жените и урологични при мъжете.

Всичко, което може да се възпали в тялото, го прави с най-голям „ентусиазъм” при студ и то с доста голяма скорост на фона на преохлаждане.

Болести от преохлаждане – защо се развиват и как да ги предотвратим

Кой обича студ

Ако отидем на място, където средната температура е под обичайната, то тялото ще има нужда от дълъг период на адаптация. То трябва буквално да се затвори, и да се настрои, за да не пропуска студ.

При студ човек, сякаш желае да стане по-малък и по-плътен, да влезе в икономичен режим на оцеляване.

Това е сигнал, че зимните курорти са противопоказни. Разбира се, не е нужно през зимата задължително да ходим в Тайланд или в Куба.

Достатъчно е да е малко по-топло, отколкото у нас, например, в съседна Гърция или Турция.

Курортите на южните ни съседи са по-щадящите места, където можем да си починем, дори и през зимните месеци.

Топлината осигурява необходимото за пълноценен отдих телесно отпускане, заедно с него се възстановява и психологическия комфорт, и съня, а това означава и здравето.

Има и хора, които обаче са във възторг от снежните склонове на планините и от арктическите експедиции. Те получават заряд бодрост, когато се къпят в снега и се излагат на ледените ветрове на високата планина.

Това са много специфичен вид хора – могат да бъдат описани като сухи и енергични. Те с удоволствие разказват как по цели дни са били на ски, къпали са се в ледени води и т.н.

Хората с по-мека структура не са приспособени към зимни подвизи, и за тях адаптирането към студа трябва да е постепенно.

Как да разберем, че тялото е натрупало студ

Ако след сериозно застудяване се развие възпалително заболяване, то говори само за себе си – в тялото е натрупан студ, трябва да бъде прокуден.

Разбира се, преохлаждането трябва да се хване още преди да се е проявило в болест. За тази цел можем да си направим следния експеримент – леко погалваме тялото, определяме приблизителната температура на кожата на различни места. Там, където кожата е по-студена се трупа студ.

Това е мастно отлагане, и то трябва да е студено, едно от най-честите възражения, които повечето от нас са чували.

Много, макар и не всички мастни отлагания се образуват по места, където е натрупан студ. Те изпълняват функцията да сгряват тези зони, предпазват ги от по-голямо преохлаждане.

Как да прокудим студа от тялото

Неслучайно в северните държави във всеки хотел, а и дори и в  почти всички стаи, има сауна – това е един от най-добрите начини да прокудим студа от тялото.  Шампион по дълбочина на нагряване е инфрачервената сауна. Добра работа върши и обикновената сауна и топлата баня.

Как правилно да се сгреем

Първо, не трябва да се злоупотребява с контрастните процедури. когато е необходимо да се сгреем, сауната с хвърлянето в пресния сняг – това е допълнително натоварване на организма.

Второ, необходимият курс трябва да е от минимум 5-7 нагрявания с малки интервали. Понякога преохлаждането не се усеща до 3-та и дори до 5-та процедура. Веднага щом усещанията от сауната се променят, става ясно колко сковано и премръзнало е било тялото.

Накрая, трябва да сме наясно, че всякакви сгряващи процедури са актуални само когато преохлаждането се е случило, но не е прераснало във възпалително заболяване. Могат да се прилагат след оздравяването, но след съгласие на лекуващия лекар.