Днес, когато се говори за коронавирус, никой не уточнява за кой точно вид става въпрос. Предполага се, че за SARS-CoV-2, този, който предизвиква COVID-19, и е един единствен.

Коронавирусите са достатъчно голямо семейство вируси, които могат да предизвикат заболяване при човека, и при животните.

Ежегодно в есенно-зимния период циркулират няколко коронавируси. Смята се, че около 25% от сезонните простуди са предизвикани именно от тях.

Деца и тийнейджъри до 10 пъти годишно прекарват заболявания, провокатори на които са сезонни коронавируси. Може би затова и при тях инфекцията протича толкова леко, а понякога и без никаква симптоматика.

Защо COVID-19 може да се превърне в сезонна настинка

Братя близнаци

Различните коронавируси са със сходни фрагменти. Например, настоящият SARS-CoV-2 е на практика сродник на SARS-CoV-1, който през 2002-03 предизвиква епидемия от тежък остър респираторен синдром – атипична пневмония. 80% от геномната нуклеотидна последователност е идентична.

С другите коронавируси настоящият не е толкова сходен, но идентични фрагменти има с всички. Затова човек, който веднъж е боледувал от сезонна простуда, а повечето са се заразявали десетки пъти, имат антитела, реагиращи на новия коронавирус.

Въпросът дали помагат тези антитела за борба с новата инфекция, тоест осигуряват ли сезонните настинки кръстосан имунитет срещу COVID-19, остава без отговор.

Екип от учени от Китай, САЩ и Хонконг проведе лабораторни експерименти с клетъчни култури, които показват, че заразяването с един вид коронавирус, предизвиква образуване на кръстосано-активни антитела, които могат да се свързват с друг коронавирус.

Техният отговор на заразяването с втория коронавирус е много слаб, затова те се оказват неспособни да го неутрализират.

Допълнителни експерименти с мишки потвърждават заключенията на учените. Най-вероятно съществуващите антитела няма да могат да осигурят, дори леко протичане на COVID-19 при евентуално заразяване.

Тежестта на заболяването при всеки човек се определя не от броя на прекараните простудни заболявания, а от състоянието на имунитета и от вирусното натоварване – броя на вирусните частици, попаднали в организма.

Откъде е защитата

Масовото тестване показва още един интересен момент – някои хора, които не са боледували от COVID-19, имат специфични антитела – имунитет към новия вирус.

Най-вероятно те са прекарали инфекцията в безсимптомна форма, според различни данни, такива хора са около 30-40% от населението, или пък по някаква причина, тяхната имунна система е била готова за сблъсъка с новия патоген.

Тестването на повече от 100 000 души показва, че 11% от хората, дали тест за антитела от клас G към SARS-CoV-2, вече са се сблъсквали с провокатора и са формирали имунен отговор.

Отсега до края на века

Основният въпрос е в това до колко този имунитет ще издържи. Днес не може със 100% увереност да се твърди, че наличието на защитни антитела гарантира пълна защита.

Изследванията на имунния статус на населението едва сега започнаха, очакваме в следващите дни да обявят резултатите от Пловдив. Засега учените търсят отговор какъв титър антитела осигуряват защита и колко дълго те се запазват в организма.

Относно продължителността за защитата въпросът остава без отговор. Съобщенията за повторно заразяване засега не се потвърждават, тъй като те са свързани с грешки при диагностиката и най-вече в тестовете, които откриват РНК на вируса, PCR-ите.

Вирусът мутира, затова и повторното заразяване не е невъзможно. В сравнение с грипа скоростта на замяна в генома на коронавируса е по-малка.

В бъдеще обаче ще е необходима не е една ваксина срещу COVID-19, а няколко – срещу различни щамове, както при грип. Повечето учени вече са мнение, че коронавирусът ще остане за дълго след нас.

Възможно е да се превърне в провокатор на сезонно заболяване, както и останалите коронавируси, колкото и да е трудно да повярваме в това днес.

Както обяви и финансовият министър още в началото на извънредното положение, когато се обявяваха икономическите мерки, ще се наложи да свикнем да живеем с коронавирус.

След първоначалния шок всички не само у нас, но и по света приеха ситуацията, и спазват мерките за социална дистанция, когато се срещат с други хора.