Докато повечето от нас се опитват да вместят една тренировка в препълнения си график и го въртят по какви ли не начини, за да успеят, то има хора, които успяват да разпределят времето си така, че да им остане такова не за една, а за две тренировки в един ден.

Тези любители на спорта със сигурност са си поставили доста високи цели за изпълнение, било то свързани с отслабване, качване на мускулна маса и т.н., просто обичат това, което правят изключително силно или пък професионално се занимават, или искат да се занимават в бъдеще, със спорт.

Може да се подготвят за някой продължителен маратон, за стрийт-фитнес състезание или пък за самата сцена – причините са много, но те са индивидуални и нас не ни касаят.

Важното е, че има хора, които тренират по два пъти на ден. Но какви са последиците от това, крие ли прекалено голямото натоварване някакви рискове за здравето им и подходящ ли е методът им?

Има ли значение един път ли на ден тренираме или няколко пъти, що се отнася до изгарянето на мазнини?

Учените са провели експеримент, като сравняват ефектите, които оказва една едночасова тренировка на ден с няколко по-кратки и установяват, че продължителността и броят на тренировките може да не окаже абсолютно никакво влияние върху изгарянето на мастна тъкан в тялото.

Резултатите от проведеното изследване показват, че са важни не тези показатели, а интензитетът на тренировката – колко е силно напрягането на мускулите.

Оказва се, че повече мазнини са успешно изгорени при една по-кратка, но силно интензивна тренировка, отколкото при по-дълга или при няколко, които не представляват такова предизвикателство за тялото ни.

Какво е важно да знаем, ако тренираме два пъти на ден?

За някои хора всъщност се оказва, че е по-лесно да вместят две по-кратки тренировки в графика си пред една по-дълга.

Но как да се спасят от потенциалното претоварване?

При две силно интензивни тренировки е възможно организмът да не може да си набави достатъчно почивка и това да причини претрениране, чувство за отпадналост, изтощеност, лошо настроение и т.н. но от друга страна не е казано задължително и втората тренировка да бъде също толкова напрягаща, колкото първата – ако втората представлява някакъв вид разтягане, стречинг, йога, пилатес или нещо подобно, то ползите от това да тренирате два пъти на ден са страшно много.

Подобни видове упражнения не само развиват гъвкавостта на тялото, но и засилват метаболизма и помагат за възстановяването на мускулите.

След една йога тренировка е възможно да се чувствате не само неизтощен, но и всъщност отпочинал.

Разтягането, характерно за такива спортове кара кръвта да се придвижва към частта от тялото, която напрягате и така спомага за по-бързото й възстановяване.

В такива случаи тренировките по два пъти на ден са истинско полезно удоволствие.

Но ако тренировките са друг вид и натоварването ви идва в повече и нямате възможност да си починете достатъчно добре, то този вид разпределяне очевидно не е за вас.

Всеки е с различни възможности и на всеки подобно нещо би му се отразило по различни начини.

Ако все пак сте решили да направите този начин на трениране част от ежедневието си е добре да направите почивката през останалото време свой приоритет – разделете тренировките, така че между тях да има възможно най-голям часови интервал, набавяйте си достатъчно пълноценен сън и се хранете с качествена храна.

Осигурете на организма си нужното, за да бъдете винаги жизнени и енергични.

Тренировките по два пъти на ден могат да направят чудеса за тялото ви, но само ако се изпълняват умно и правилно. Ако не се чувствате достатъчно отпочинали, намерете време или за повече почивка или да ги разпределите по друг начин.

В противен случай може да доведете организма си до пълно изтощение, да предизвикате застой в развитието си и да си навлечете куп здравословни проблеми.