Улиците, домовете, мазетата, покривите и дори гробищата в много държави в Южна Америка се обработват с инсектициди в опит да се спре разпространението на вируса Зика.

Миниатюрните комари са най-опасните животни на Земята. Те разнасят болести, които ежегодно убиват поне милион души. Вирусът Зика, който се пренася от комари се свързва с раждането в Южна Америка анормално голям брой бебета, страдащи от микроцефалия.

Но има ли смисъл от унищожаването на всички комари.

На науката са известни около 3500 комари, но повечето от тях изобщо не безпокоят човека, тъй като се хранят с нектар.
И само женските индивиди, около 6% от цялото многообразие видове комари, пият човешка кръв, която им помага да разпространяват своите ларви.

И само половината от тях пренасят паразити. Но влиянието на тези 100 вида върху човешкия живот е наистина разрушително.

Половината от човечеството е изложено на риск от заболявания, разпространяващи се от комари, твърди Франсис Хоукс от Института за природни ресурси към Гринуичкия университет, комарите носят на човечеството огромни страдания.

Смъртоносните комари

1. Aedes aegypti – разпространяват вируса Зика, жълтата треска и треската Денга. Появили са се в Африка, но сега обитават и тропичните и субтропичните региони в други части на света.

2. Aedes albopictus – разпространяват различни заболявания, сред които жълта треска, денга треска и Западнонилския вирус. Появява се в Югоизточна Азия, сега се срещат и в тропичните и субтропичните региони в други части на света.

3. Anopheles gambiae – също известен като американски малариен комар, един от най-опасните преносители на заболявания.

Повече от милион души, основно от бедните страни, умират ежегодно от болести, пренасяни от комари, сред които малария, денга и жълта треска.

Някои видове комари пренасят вируса Зика – по-рано се смяташе, че единствени последствия от инфектирането с този вирус е появата на обрив по кожата и покачване на телесната температура.

Но днес учените предполагат, че треската засяга бебетата в утробата на тяхната майка. В Бразилия вирусът Зика се свързва с раждането на деца с микроцефалия – заболяване, при което децата се раждат с анормално малка глава.

В тези държави се полагат огромни усилия хората да се научат да използват мрежи за комари, репеленти и други методи за предпазване от ухапвания.

Но не е ли по-лесно унищожаването на целия вид, пренасящ това заболяване?

Изтриване от лицето на Земята

Биологът Оливия Джонсън подкрепя „избирателното унищожаване“ на 30 вида комари. Според нея това ще спаси милион човешки животи, а разнообразието от популацията на комарите ще намалее само с 1%.

Длъжни сме да вземем решение за тяхното пълно унищожение, заяви Джонсън в интервю за американска медия.

Учени от Оксфордския университет и биотехнологичната компания Oxitec създали генетично-модифициран мъжки индивид на комара Aedes aegypti – видът, който пренася вируса Зика, и треската денга.

Тези индивиди носят ген, който не позволява развитието на потомство. Второто поколение от тези комари умира, преди да достигне репродуктивна възраст и да е възможно пренасянето на вируса.

Около 3 милиона такива модифицирани комари били пуснати на Каймановите острови между 2009-та и 2010-та година. Компанията Oxitec отчела намаляване на популацията с 96% в сравнение с близките райони.

Използването на този метод в един район в Бразилия намалява популацията с 92%.

Но пълното унищожаване на комарите може да бъде последвано от нежелани странични ефекти. Комарите, хранещи се с нектар играят важна роля в опрашването, а с техните ларви се хранят риби и жаби.

Освен това много учените смятат, че пълното унищожаване на комарите няма да е възможно, въпреки известните успехи на неголеми територии.