Всеки от нас се е срещал с хора, които бурно реагират на всякакви житейски проблеми. За тях е характерно да изразяват негативните емоции по всеки незначителен повод, мигновено се дразнят и бавно идват на себе си.

Тази неприятна особеност може да бъде черта или реакция на силна преумора. Но понякога се разглежда като симптом на психически или ендокринни заболявания.

Жените се дразнят много по-често, отколкото мъжете. Нервната система на нежния пол изначално притежава повишена възбудимост, склонност към тревожност и към бързи промени в настроението.

Освен това в много семейства именно жените поемат основните домакински задължения, грижа за децата. Силната умора и хроничното недоспиване водят до състояние на сълзливост, обидчивост, нервни сривове.

Сериозна уважителна причина са и хормоналните изменения в женския организъм.

Предменструален синдром – преди менструация нивото на прогестерона в кръвта се повишава.

Високите дози на този хормон предизвикват леко покачване на телесната температура, сънни разстройства и промяна в поведението, които се изразяват в неочаквани гневни изблици, безпричинна тревога, разсеяност и потиснато състояние.

Бременност – хормоналните изменения в организма на бъдещата майка изменят усещанията, вкусовете и дори светогледът на жените.

Тези резки метаморфози предизвикват промени в настроението, повишена чувствителност и обидчивост.

Близките хора следва с разбиране да се отнасят към неприятните поведенчески прояви и да знаят, че това явление ще спре от само себе си след няколко месеца.

Следродилна депресия – след раждането в кръвта на жената се повишава концентрацията на окситоцин и на пролактин.

Под влияние на „хормоните на майчинството“ цялата любов и грижи са за бебето, а умората, избухливостта и гневът се проявяват пред останалите членове на семейството.

Степента на раздразнителност може да се намали, като задълженията се разпределят между роднините.

Климакс – този период се характеризира както с хормонални изменения, така и с хиповитаминоза. Почти винаги се установява недостиг на витамини от група В, никотинова и фолиева киселина.

Ако промените в поведението са твърде забележими, то следва да се потърси ендокринолог, който ще предпише необходимите лекарствени средства.

В живота на силния пол също има период, който се нарича мъжки климакс, по време на който образуването на тестостерон значително намалява. Дефицитът на този хормон се характеризира с бърза поява на умора, избухливост, раздразнителност.

Ситуацията се задълбочава от напрегнатата работа, неразбирането в семейството и страх от развитие на импотентност.

Всяка патология на вътрешните органи може да се проявява чрез повишена раздразнителност, но особено често възниква като симптом на ендокринни, психически и нервни разстройства.

Ако постоянното раздразнено състояние пречи на ежедневния живот на човек, то следва да се потърси лекарска помощ за провеждане на необходимите изследвания и прегледи.

Как да се отървете от раздразнителността?

Медикаментозно лечение може да изпише само специалист. Ако това състояние е проявление на заболяване, то терапията се насочва към справянето със съответната патология.

Особено внимание лекарите обръщат на хигиената на съня, тъй като именно безсънието е най-честата причина за раздразнителност.

За да не възникват затруднения със заспиването, се научете да лягате по едно и също време, проветрявайте вечер спалнята и не гледайте вечер филми и предавания с негативни сюжети.

Постигането на релаксация е възможно с различни методи на релаксация. Психолозите също съветват да не зацикляме върху неуспехите, а по-често да приемаме приятните събития и радостните моменти от живота.