Смята се, че болните от сърце трудно понасят горещите летни дни. Но статистиката показва друго – броят на инфарктите на миокарда е най-голям през студените зимни дни. Защо се случва така? И проблемът само в ниските температури на въздуха ли е? Какви провокатори на болести на сърцето са най-значими през зимните месеци?

Изследователите продължават да изучават тази тема, но е добре да знаем какво е известно понастоящем и кой следва да обърне внимание на своето здраве.

Защо студът може да влоши болестите на сърцето

Изследванията през различните години потвърждават, че рискът от настъпване на смърт, свързан с проблеми със сърдечно-съдовата система, се повишава при студено време.

Понижаването на температурата с 1 градус по Целзий увеличава броя на смъртните случаи, вследствие на болести на сърцето с 0,49%.

През 2017 г. на конференцията на Европейската асоциация по кардиология са представени резултати от 16-годишно изследване, в което взели участие повече от 280 000 души.

И студеният въздух е посочен като един от основните провокатори на сърдечен пристъп. Група шведски учени от Университета на Лунд проучват анамнезата на получили инфаркт в периода от 1998 г. до 2013 г. Случаите на сърдечен удар се увеличавали при по-съществено застудяване във всички региони на Швеция.

Изследване на Британската кардиологична асоциация пък показва, че зимните инфаркти освен всичко останало се понасят и по-тежко от летните.

Рискът от настъпване на смърт в рамките на 30 дни след тежък сърдечен пристъп са почти с 50% по-високи през 6-те студени месеца в сравнение с топлото полугодие.

Наистина студът се отразява неблагоприятно на сърдечно-съдовата система. При отрицателни температури кръвоносните съдове се свиват, и това се отразява на кръвообращението като цяло, а също и способства за повишаване на артериалното налягане.

Допълнително натоварване на миокарда дава и необходимостта да се поддържа постоянна телесна температура, това означава и изпомпване на по-големи количества кръв. Това може да доведе до тахикардия и други нарушения на сърдечния ритъм.

Всичко това представлява заплаха за хората с вече съществуващи кардиологични проблеми. Особено опасна е исхемичната болест на сърцето, за която е характерно свиването на коронарните артерии.

През свитите съдове не постъпва кръв в достатъчно количество, и сърдечният мускул страда от исхемия. Допълнителното натоварване може да влоши състоянието на кислороден глад на тъканите и да доведе до инфаркт.

Изследователите обаче отбелязват, че студът, макар и потенциално опасен, все пак не е единствената причина за влошаване на състоянието при болести на сърцето през зимните месеци. По това време на организма оказват влияние и други неблагоприятни фактори.

Как настинка и грип могат да повлияят на сърцето

Опасна ситуация за сърцето създават сезонните дихателни инфекции, на първо място е грипът, усложнения на който често стават кардиологични проблеми.

Освен това острите вирусни инфекции се отразяват на състоянието на организма като цяло, затова могат да предизвикат обостряне на хронични заболявания.

Много заболявания на сърдечно-съдовата система протичат безсимптомно, в част от случаите те започват да се проявяват за първи път на фона на остри инфекции на дихателните пътища.

През 2017 г. група учени от Университета на Сидни провежда изследване в австралийска болница и се стига до заключения, че рискът от сърдечен пристъп е висок не само по време на самата остра вирусна инфекция, но и след нея.

Затова при риск от сърдечно-съдови заболявания е необходима максимална защита от сезонни инфекции. На първо място става въпрос за ваксинация против грип, тъй като именно на фона на това заболяване най-често се случват инфаркти.

Физически натоварвания през зимата и сърце

Физическото натоварване при чистене на сняг се смята за един от факторите за развитие на сърдечен пристъп.

Изследване, проведено в Канада, в периода от 1981 до 2014 г., посветено на причините за инфаркт през зимата, показва, че 60% от случаите на сърдечни пристъпи са при чистене на сняг. Нарастват след обилни снеговалежи. При жените такава връзка не се проследява.

Друг фактор, който натоварва сърцето през зимата това са тежките горни дрехи, които превръщат и разходката в умерено темпо в сериозно физическо натоварване. Затова за предпочитане са по-леките съвременни материи за горни дрехи.

У нас зимата тази година е сравнително мека, макар и сутрините да са по-често студени, през деня се стопля, а и няма снежна покривка и не се очертава образуването на съществена такава скоро.