Най-често за диагностика на патологии на черния дроб се използват методът на ултразвукова еластография, която позволява да се „опипа” органа, да се определи неговата плътност в различни участъци.

Освен черният дроб този метод позволява да се изследват различни меки тъкани и органи, да се открият заболявания на подкожната мастна тъкан, проблеми в структурата на щитовидната жлеза.

При жените при извършване на еластография могат да се отличат доброкачествени аденоми от ракови възли в гърдата.

Каква информация може да даде еластографията на лекаря, каква е нейната ценност и уникалност?

Каква информация дава на лекаря еластографията?

Ултразвуковата еластография се използва в научните изследвания вече около 20 години, но в практическата медицина като един от методите за диагностика, лекарите използват неотдавна.

С помощта на апарата за еластография е възможно качествено и количествено да се определят механичните свойства на жлезата, меките тъкани, вътрешните органи, мастната тъкан.

Основата на методиката се базира на следния факт – всички тъкани на тялото, включително и в зоната на патологичните огнища имат определена твърдост, еластичност.

По време на изследването ултразвуковите лъчи, се изпращат и след това се улавят от датчик, като напипват определен орган.

С помощта на програма се оценява еластичността на участъците.

Това позволява да се отличи възпалителното уплътнение, аденомът и раковото увреждане.

При обикновено ултразвуково сканиране не могат да се отличат доброкачествените и злокачествените уплътнения в областта на паренхимните органи, различни жлези и меки тъкани.

Провеждането на ултразвукова еластография допълва картината, помага за откриване и диференциране на новообразуванието по-рано.

А впоследствие помага в контрола на лечението, намаляват се количеството биопсии.

Къде се използва методът – откриване на аденоми, рак, фиброза

Днес лекарите назначават УЗ-еластография, също и еластосонография, при диференциална диагностика на новообразувания в меките тъкани, жлезисти органи.

А това дава нови възможности в поставянето на диагнозата с минимална инвазивна намеса.

Оценката на еластичността на тъканните структури е полезна, например, при откриване на уплътнения в млечната жлеза.

Сканирането позволява да се определи дали е аденом това, фиброзно или раково огнище.

Също се провежда еластография на меките тъкани, на лимфните възли, на щитовидната жлеза.

Освен аденом е възможно откриване на възпалителни огнища, кисти и други увреждания.

Еластографията помага за откриване на фиброза на тъканите – разрастване на участъци на съединителна тъкан, образуване на тъканни деформации.

Изследване на щитовидната жлеза

Ако говорим за ендокринология, с помощта на еластография често се изследва щитовидната жлеза.

Методиката помага за уточняване на природата на новообразуванията, открити при напипване на органа или при провеждане на обикновен ултразвук.

Така например, при еластосонография на щитовидната жлеза може да се определи дали е колоидна тази киста.

Не по-малко е важно е определянето на патология като тиреоидит, тъй като плътността на тъканите на фона на възпалителни изменения значително нараства.

Откриване на патологии на черния дроб по данни на ултразвукова еластография

При фиброза или цироза на черния дроб често се налага провеждане на пункционна биопсия за установяване на окончателна диагноза.

Това е инвазивна процедура, проведена през кожата със специална игла, с която се взима малък участък от увредената тъкан на органа.

Скъпоструваща и много неприятна процедура, последвана от усложнения със странични ефекти.

Анализът на тъканите и определянето на природата на патологията на черния дроб изисква време и наличие на специална лаборатория.

Еластосонографията избавя пациента от неприятни процедури, информацията се получава по-бързо и няма нужда от мъчително очакване.