Лимфните възли, погрешно наричани лимфни жлези, са елемент от имунната система на организма. Подуване на лимфните възли е възможно да са сигнал за инфекция.

Съществуват няколко групи лимфни възли, които представляват малка възлеста тъкан в бобовидна форма. Тези от тях, които най-често се подуват са в областта на шията, под брадичката, под мишниците и в областта на слабините. Също така има голяма група лимфни възли в гърдите, за които е установено, че се увеличават.

Лимфната система се състои от възли и съдове, обхващащи целия организъм. Те пренасят лимфата, която се присъединява към кръвообращението през вените. Лимфата съдържа концентрирани инфекциозни и други чужди вещества /антигени/.

Лимфните възли са малки групи от клетки, заобиколени от капсула и лимфни съдове навлизат и излизат от тях. Клетките в лимфните възли са лимфоцити, които произвеждат антитела /белтъчни частици, които се свързват с чужди вещества, включително и с инфекциозните частици/ и макрофаги, които поглъщат клетъчните патогенни остатъци /дебри/. Те действат като очистителните клетки на тялото.

Какви са симптомите?

Симптомите на набъбване на лифните възли зависят, както от местоположението, така и от причината за разширяването.

Засегнатите могат да почувстват симптоми на инфекция на горните дихателни пътища /хрема, болки в гърлото, висока температура/ и да усетят, че лимфните им възли под кожата около ушите, под брадичката или в горната част на шията, са станала малко по-чувствителни.

При инфекция или зачервяване на кожата, засегнатият забелязва, че лимфните възли в близост до сърцето са набъбнали.

Набъбването на лимфните възли, разположени дълбоко вътре в тялото, могат да предизвикат различни последствия от подуването на тези, които са под кожата. Блокирането на потока на лимфата от подуване в по-дълбок лимфен възел, може да предизвика подуване на крайник.

Например набъбването на лимфните възли в белите дробове, може да стане причина за поява на хронична кашлица, въпреки че засегнатият няма да бъде в състояние да усети чрез допир в тази област, че лимфните възли са се подули.

Някои видове инфекции като гъбични и паразитни могат да предизвикат генерализирано подуване на лимфните възли в целия организъм.

Някои имунни разстройства като например лупус или ревматоиден артрит също е възможно да станат причина за генерализирано разширяване на лимфните възли.

Какви са причините?

Разширяването на лимфните възли може да се осъществи по няколко начина.

Инфекция - увеличава се броя на белите кръвни клетки, които се размножават в резултат на действието на чуждо вещество /антиген/;
Вирус – имунната реакция на генерализирана инфекция в тялото като вирусна такава, която може да се развие при обикновена настинка.
Възпаление – инфилтрация с възпалителни клетки при инфекция или възпаление в зоната на даден лимфен възел.
Рак – проникване на злокачествени клетки в лимфния възел чрез лимфната течност при някои видове рак.
Рак на кръвта – неконтролирано злокачествено, увеличаване на броя на лимфоцитите като при лимфом или лифкемия.

Лечение на подути лимфни възли

Ако човек има симптоми на настинка или друга лека инфекция, за която не е нужно да приема антибиотици, са необходими около 2 седмици, възлите да се върнат към нормалния си размер и не се налага специфично лечение.

Ако възлите са малки, по-малки от 2 см. и са в областта на слабините или под брадичката и вие сте на възраст между 20 и 30 години, това се счита за нормално.

При децата лимфната система е по-активна и затова уголемяването на лимфните възли при тях е обичайно.