Средство за стотинки от аптеката е по-ефективно от скъп крем, все още не вярвате, тогава не знаете нищо за скритите възможности на витамин Е.

Разтворът на витамин Е е натурален продукт с високи антиоксидантни свойства. С това се обяснява и неговата популярност при грижа за кожата.

В естествена форма витамин Е се съдържа в хранителните продукти  – например, в авокадо, бадеми, зехтин, сладък картоф и в много други. Някои го приемат като хранителна добавка, но и при местно приложение демонстрира великолепни оздравителни и разкрасителни свойства.

Този витамин помага за забавяне на процесите на стареене на кожата, намалява бръчките и тънките линии. Най-добре действа, ако е в комбинация с витамин С в козметиката.

7 тайни на приложението на витамин Е

Тайната на ефективността на разтвора на витамин Е са неговите овлажняващи и антиоксидантни свойства.

Неутрализира атаките на свободните радикали – основен виновник за преждевременно стареене на кожата, а също потиска възпалителните процеси и облекчава раздразнението.

Витамин Е може да се използва и при чувствителна кожа. Употребата му следва да е с повишено внимание при проявления на акне.

При суха и обезводнена кожа на лицето, е добре витамин Е да се комбинира с овлажняваща козметика.

1.За здрава и сияеща кожа

За предпочитане е овлажняващата козметика с витамин Е. Препоръчителни са средствата на основата на хиалуронова киселина, екстракти от зелен чай или Алое Вера

За интензивна овлажняваща грижа се препоръчва маска на основата на витамин Е – разпределят се няколко капки от разтвора на кожата, след което се нанася овлажняващ серум или крем.

2.За по-бързо заздравяване на рани

Изследвания от 2016 г. показват, че приемът на витамин Е спомага за по-бързо заздравяване на увредена кожа. А научен труд на Университета на Маями доказва, че местното приложение на витамин Е може да подобри състоянието на кожата при рани и леки изгаряния, да предотврати образуване на белези.

3.За успешна борба със стриите

Бременност и раждане, бързо сваляне на килограми или чести колебания на теглото могат да доведат до поява на стрии на кожата. За справянето с тях помага витамин Е. Прилага се както за профилактика, така и за „лечение”. Идеалната схема – локално приложение на витамина 2 пъти дневно.

4.За идеално чисто лице

Жените, които използват водоустойчива козметика, срещат големи затруднения с премахването ѝ. За да я почистят, е необходимо да си измият лицето няколко пъти, като за тази цел използват средства на основата на агресивни повърхностно активни вещества – ПАВ.

Алтернатива на този вреден метод може да е памучен тампон с разтвор на витамин Е, с чиято помощ се премахва козметичното средство, без да се понижава нивото на влажност на кожата.

5.За красота и за здраве на ноктите

Красивата жена е прекрасна до върха на пръстите. За да бъдат ноктите равни, гладки и здрави, в грижата за тях е необходимо да се използват масла. Ваните за ръце с масла повишават здравината на ноктите и предотвратяват тяхното разслояване.

За повишаване на ефективността на процедурата може да се добави топло масло на витамин Е, а за подхранване на кутикулата се нанася на кожата в чист вид.

6.За предотвратяване на фотостареене

Една от основните причини, поради които жените изглеждат по-стари, отколкото са всъщност, е фотостареенето. Този процес се активира от слънчевите лъчи.

Ултравиолетовите лъчи стимулират увеличаването на свободните радикали в организма, които на свой ред увреждат тъканите и клетките.

Ефективна защита на кожата от слънцето е смес от витамини Е и С. При едновременно действие, те помагат на кожата да неутрализира атаките на свободните радикали. Така се явяват профилактика на възникването на бръчки и удължават младостта на кожата.

7.За активен растеж на косата

Проведени са изследвания, които показват, че масаж на скалпа с витамин Е спомага за увеличаване на циркулацията на кръв в скалпа. Това помага за укрепване на космените луковици.

Освен това витамин Е е ефективно средство за овлажняване и подхранване на суха и увредена коса.