Масово използваното не само у нас, но в цяла Европа лекарство против диабет – метморфин, има вероятност да съдържа опасни химически вещества.

Откриха вещество, което предизвиква рак при мишки

Препаратът, който се приема от почти 2 млн. болни от диабет в Полша, може да има в състава силно химическо съединение, се отбелязва в публикация на полска медия.

Според информацията, химическото съединение, за което става дума, се дава на мишки, за да предизвика при тях ракови заболявания.

От полската медия твърдят, че информацията за съдържанието в лекарствения препарат на опасното химическо съединение е потвърдена от 2 независими източника.

В сряда сутринта експерти на Европейската агенция по лекарствата са разговаряли с представители на всички държави-членки на ЕС.

Проведени са и консултации със заинтересованите организации. След тяхното приключване здравният министър на Полша обяви, че препаратът засега няма да се изтегля от пазара.

Става въпрос не за замърсяване на препарата, а за откриване на субстанция, която е страничен продукт при производството му.

Това дава тревожен сигнал, но и едновременно право да се твърди, че макар и това вещество да се е намирало в лекарството постоянно, действието върху пациентите е положително.

Полският здравен министър отбелязва, че нито европейските, нито полските институти по лекарствена безопасност имат данни, че това лекарство трябва да се изтегли от пазара. Не се препоръчва и за пациентите да спрат да го приемат.

Защо не препоръчват прекратяване на приема на метморфин

По думите на полския здравен министър прекратяването на приема на лекарството може да има много повече неблагоприятни последствия от продължаване на употребата му.

Според данни на полското здравно министерство само в Полша то се приема от над 2 млн. души. Изчакват се резултатите от допълнителните изследвания на препарата и неговия състав.

Метморфинът, който се предлага по българските аптеки, е със съдържание на метморфин хидрохлорид и помощни вещества.

В Закона за лекарствените средства в хуманната медицина е предвидено, когато се установи, че даден препарат не отговаря на изискванията за безопасност, да може да се изтегли от аптечната мрежа, по създадена система от производителя и от притежателя на разрешението за употреба или за производство.