Какво представлява емболията

Емболия е състояние, при което кръвния поток в артерията се оказва блокиран от чуждо тяло като например кръвен съсирек или въздушни мехурчета.

За да функционират правилно, тъканите и органите на тялото се нуждаят от кислород, който се транспортира до всяка негова част чрез кръвния поток.

Ако кръвоснабдяването на основни органи като мозъка, сърцето или белите дробове, бъде блокирано, то те спират да функционират нормално и губят част или напълно функциите си.

Две от най-тежките състояния, които могат да бъдат причинени от емболия са:

 • Инсулт, когато кръвоснабдяването към мозъка е блокирано или напълно се преустановява;
 • Белодробна емболия, когато кръвният поток към белите дробове бива блокиран.

От какво се причинява емболията

 • Чуждо тяло е всяко вещество, което не трябва да бъде в кръвта. Чуждите тела, причиняващи емболии се наричат емболи – единичните емболи се означават като ембол.
 • Кръвта съдържа естествени вещества, които осъществяват кръвосъсирването, за да се предотврати прекомерното кървене например при порязване.
 • Определени клинични състояния като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, карцином или бременност, могат да предизвикат образуването на кръвосъсиреци, наричани тромби, в зони, където няма кървене. Съсирекът може да се движи в кръвния поток, преди да се отложи в орган или крайник.
 • Фрактура на дългите кости като например бедрената кост може да доведе до проникване на мастни частици от костите в кръвния поток. Това може да се случи и при по-тежки изгаряния или при операция на костите.
 • От въздушните мехурчета или други газове, които по някаква причина са навлезли в кръвообращението. Въздушните емболии са особено проблемни за водолазите. Ако водолазът плува твърде към повърхността, промяната в налягането предизвиква появата на азотни мехурчета в кръвта. Това може до доведе до развитието на кесонна или декомпресионна болест.
 • Холестерол – при хората с по-напреднала атеросклероза (стесняване на артериите поради натрупване на холестерол по стените им) малки парченца холестерол могат да се откъснат от стената на артерията, което води до емболия.

Рискът от емболия може да се увеличи от:

 • Наднормено тегло или затлъстяване, при което индексът на телесната маса е над 30;
 • Бременност;
 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Тютюнопушене;
 • Продължително обездвижване на тялото;

Лечение на емболия

Как ще се лекува емболията зависи от:

 • Причината за запушването на артерията;
 • В коя част на тялото е блокираната артерия;
 • Каква част от артерията е запушена;

Хирургичната интервенция, наречена емболектомия, понякога се извършва с цел да се премахне причината за блокажа на артерията.

По време на тази операция, хирургът прави разрез на засегнатата артерия и отстранява чуждото тяло, което е причинител на блокажа, като го засмуква. Този процес се нарича аспирация.

Използват се и лекарства за разтваряване на емболията например тромботичниантиагреганти. Антикоагуланти като варфарин, хепарин и леки дози аспирин, правят кръвта по-разредена и така вероятността от формиране на кръвосъсирване намалява.

Емболията, която се причинява от попадането на въздушни мехурчета в кръвния поток, обикновено се лекува в хипербарна камера. В нея атмосферното налягане е по-високо от нормалното налягане навън, което спомага за намаляване на размера на азотните мехурчета в кръвта на водолаза.

Как да можем да предотвратим емболия?

Емболията е сериозно заболяване, което може да има тежки последици за здравето и дори да бъде фатална. Въпреки че не можем да предотвратим всички случаи на емболия, можем да предприемем редица мерки, които значително намаляват риска от нейното появление.

 1. Контролиране на приема на сол: Ограничаването на приема на сол до 6 грама дневно е ключова мярка за предотвратяване на емболията. Високият прием на сол може да доведе до повишаване на кръвното налягане и нарушаване на баланса на течностите в организма, което може да спомогне за образуването на тромби.

 2. Физическа активност: Редовното физическо натоварване е от съществено значение за поддържане на здравословен кръвен поток и функциониране на сърдечно-съдовата система. Препоръчително е да се стремим към поне 150 минути умерена до интензивна физическа активност седмично. Това може да включва ходене, бягане, колоездене или плаване.

 3. Здравословен хранителен режим: Храненето играе важна роля в поддържането на здравословен кръвен поток и намаляването на риска от емболия. Включването на богати на фибри храни, като плодове, зеленчуци и целозърнести продукти, може да помогне за поддържане на здравословен тегло и нива на холестерол.

 4. Пиене на достатъчно течности: Запазването на добро ниво на хидратация в организма е също много важно. Недостатъчното пиене на течности може да допринесе за образуването на плътни кръвни сгъстъци.

 5. Избягване на тютюнопушенето: Ако сте пушач, спирането на този вреден навик е една от най-важните стъпки, които можете да предприемете за подобряване на здравето на сърцето и съдовата система. Пушенето увеличава риска от образуване на тромби и нарушава кръвообращението.

 6. Редовни медицински прегледи: Редовните посещения при лекар и изпълнението на съответните медицински изследвания могат да помогнат за ранното откриване на фактори или състояния, които могат да увеличат риска от емболия. Лекарят ви може да ви консултира и предпише необходимите лекарства или профилактични мерки.

 7. Управление на стреса: Дълготрайният стрес може да има негативен ефект върху сърдечно-съдовата система. Упражнения за релаксация и техники за управление на стреса, като йога или медитация, могат да бъдат полезни за поддържане на здравето на сърцето и съдовете.