Често хората се оплакват на техните лекари от нощно изпотяване.

Разбира се, ако не спите в стая с висока темперетура или използвате прекалено много завивки, трябва да обърнете внимание на факта, че сутринта вашите пижами са прогизнали от пот.

Проучване в САЩ гласи, че от 2267 пациенти, посещаващи личния си лекар, 41% са изпитвали дискомфорта на нощното потене, от където се стига до извода, че този симптом е доста разпространен.

Изпотяването представлява силен прилив, който може да има няколко обяснения. За да се разбере причината, трябва да разговаряте с вашия лекар, както и да преминете през серия лабораторни изследвания.

Ето и някои от известните фактори, които могат да причинят нощно изпотяване:

1. Менопауза

Горещите вълни, които съпътстват периода на менопаузата, може да предизвикат чести случаи на изпотяване при жените в тази възраст.

Важно е да се знае, че горещите вълни и други симптоми на перименопаузата може да предшестват действителната менопауза няколко години преди да е спрял менструалния цикъл.

2. Идиопатична хиперхидроза

Ако някой от вашето семейство е имал проблем с прекомерно изпотяване и преди, изглежда става дума за генетика. Медицинският термин за това е идиопатична хиперхидроза. Тялото ви произвежда твърде много пот.

Това може да се случи, дори когато сте в седнало положение или в състояние на покой, или пък да се събудите по средата на нощта, покрит с пот без видима причина.

3. Инфекции

Най-честата инфекция, която се диагностицира при хора с нощно изпотяване, е туберколозата. Но има и други инфекциозни болести, които могат да бъдат свързани с нощното изпотяване:

-ендокардит (възпаление на сърдечните клапи)

-остеомиелит (възпаление на костите)

-абсцеси (циреи, възпалени сливици, дивертикулит и други)

-вируса на СПИН (HIV) инфекция

4. Онкологични заболявания

Изпотяването е ранен признак за някои видове рак. Най-често срещаният, свързан с изпотяването, е лимфом. Обикновено заедно с потенето се появяват и други симптоми, като повишена температура и необяснима загуба на тегло.

5. Лекарства

Редица лекарства могат да предизвикат нощни изпотявания. От 8% до 22% от хората, приемащи антидепресанти, се оплакват от нощно изпотяване.

По същия начин могат да действат средства като аспирин или лекарства за смъкване на високата температура, като ацетаминофен.

Много други лекарства, в т.ч. кортизон, преднизон и преднизолон, също могат да бъдат свързани с зачервявания на кожата или нощни изпотявания.

6. Хипогликемия

Ниските нива на кръвната захар (хипогликемия), могат също да причинят изпотяване. Хората,които вземат инсулин или перорални антидиабетни медикаменти, могат да получат хипогликемия през нощта, водеща до изпотяване.

7. Хормонални нарушения

Потенето или зачервяването на кожата може да бъде свързано с различни хормонални нарушения, включително феогромоцитом (вид тумор на надбъбречната жлеза), свръхпроизводство на хормони, наречени катехоламини), карциноиден синдром (свръхпроизводство на определени хормонни тумори на белия дроб или стомашно-чревния тракт) и хипертиреоидизъм (прекомерни нива на хормоните на щитовидната жлеза).

8.Неврологични заболявания

Понякога потенето може да бъде свързано с някои видове неврологични заболявания. То може да се прояви при автономна дисрефлексия, пост-травматичен сирингомиелит, инсулт и автономна невропатия.

В заключение може да се каже, че нощните изпотявания представляват едно сравнително безвредно неудобство, но те могат да бъдат и сигнал за наличие на дадено заболяване.

Хората, които се оплакват от необясними нощни изпотявания, трябва на всяка цена да потърсят лекарска помощ и да не пренебрегват с лека ръка проблема.