Болните служители са голям проблем за всеки работодател, както и за техните колеги. Незначителна инфекция при един служител може да доведе до истинска епидемия вътре в офиса.

Боледуващият възрастен носи вируси и бактерии у дома, и в крайна сметка и детето се разболява, и излиза в болничен, за да се грижи за него.

Избягването на подобни ситуации е възможно като се създадат условия за предотвратяване на разпространението на инфекции, предаващи се по контактен и по въздушно-капков път.

В първия случай рискът от заразяване се понижава от редовното почистване и изолация на болния, във втория – с обеззаразяване на въздуха.

Какво може да се направи, за да предотврати разпространението на инфекции в офиса и да се избегнат сезонни проблеми?

Какви са иновациите в тази област и какви уреди изчистват патогените

Рециркулатор или кварцова лампа

Обеззаразяването на въздуха е сериозна задача, към която е необходимо отговорно отношение. На пазара се предлагат варианти на кварцови лампи и по-съвременните алтернативи – рециркулатори.

Кварцовите лампи са открит тип обеззаразители. Докато те работят, не трябва да има хора около тях, както и животни. Основното им приложение е в болници, където може да се осигури липсата на хора, докато се извършва обеззаразяването.

Рециркулатори – прибори от затворен тип, специално конструирани за безопасно обеззаразяване на въздуха. Незаменими в периодите на епидемия, пандемии и в период на нарастване на респираторните инфекции. Рециркулатори могат да се включват по всяко време, без значение дали или няма хора в помещенията.

УФ лампите в рециркулаторите са затворени с корпус и разположени вътре в устройството, което значително разширява възможностите на тяхното приложения. Поставят ги както в домове и офиси, така и в местата, където се струпват много хора – хотели, учреждения, магазини, заведения, салони за красота, изложбени зали, образователни институции.

Такива мерки за безопасност намаляват вирусното и бактериалното натоварване, помагат за предотвратяване заразяване както на служителите, така и на посетителите.

Как работят рециркулаторите унищожители на вируси и бактерии

Принципът на действие на всички прибори от този тип е много елементарен и същевременно надежден – перките на вентилатор нагнетяват въздух вътре в корпуса на прибор, където с помощта на УВ лъчи се извършва обработка на патогенна флора – микроби, бактерии, вируси, спори на гъбички и плесени.

Пречистеният въздух излиза навън, нова порция постъпва вътре.

Подобрените видове рециркулатори извършват не само обеззаразяване, но и максимално пречистване на въздуха с помощта на допълнителен филтър, задържащ прах и твърди частици на замърсителите.

Това помага не само за повишаване качеството на въздуха, но и подобрява и удължава срока на работа на рециркулатора – частиците не попадат вътре и не остават на УВ-лампите.

Изследванията показват, че съвременните УВ лампи на рециркулаторите унищожават до 99,9% от бактерии, вируси и други патогенни микроорганизми в зависимост от техния вид и затова те са ефективни за профилактика в сезона на зимните епидемии.

Как да изберем рециркулатор за дома и офиса

На първо място е необходимо да се обърне внимание на характеристиките на уреда. От какво зависи ефективността на рециркулатора? На първо място, това е от размерите, мощността на УВ-лампите и дължината на изпусканите от тях лъчи, а също и от вградените филтри.

УВ-лампите, които се използват за обеззаразяване на въздуха са с ограничение на срока на работа.

След като изтече това време, ефективността на лампата се равнява на нула, и уредът може да се използва само с нови лампи.

В повечето съвременни рециркулатори са предвидени специални броячи, които показват колко време остава до изтичане на експлоатационния срок на лампата.

За разлика от проветряването, което има за цел да вкара в затворените помещения свеж въздух от вън, УВ лампите, през които преминава въздуха за дезинфекция, гарантирано унищожават вирусите.

Така дори и да болен в офиса или у дома, то вирусното натоварване се понижава значително, което намалява вероятността останалите служители да се заразят.

Затова такова устройство може да се препоръча не само за работодателите, които да го закупят и монтират в офисите, но и за дома, в случай на болен член на семейството.