Как студеното време може да навреди на здравето

Зимата е времето, в което циркулират множество остри респираторни инфекции. Този сезон е опасен не само с грип и простудни заболявания. Това е време, когато се обострят или дебютират други доста сериозни заболявания.

Начинът ни на живот през зимните месеци се променя. Ниската температура на въздуха, дъждове и вятър, както и снеговалежите, неблагоприятните метеорологични условия ни карат по-малко да се движим и повече време да прекарваме в затворени помещения.

От една страна, това способства за по-често простудяване, едновременно с това в затворените помещения циркулират множество микроби, включително и такива предизвикващи заболявания.

Шансът да хванем нещо като грип, ако постоянно или през по-голямата част от времето сме в затворено помещение, е много по-голям, отколкото когато сме много време на открито.

Всички тези фактори – студено и лошо време, намалената продължителност на деня, оказват влияние и на общото ни здравословно състояние.

Не сме толкова активни, колкото през лятото, често ядем по-калорична храна, по-рядко излизаме навън и си набавяме по-малко витамин Д, отколкото е необходимо.

В крайна сметка хроничните заболявания, които през останалата част от годината не напомнят за себе си и са повече или по-малко под контрол, могат да се обострят.

През зимата също не са редки ситуациите, когато болестта се проявява за първи път, оказвайки се неочаквана за човек.

1.Пиелонефрит

Пиелонефритът е инфекциозно възпаление на бъбреците. Възможно е да го предизвикат най-различни микроорганизми, източник на инфекции може да е кариозен зъб, и възпалителни процеси, които протичат в другите части на тялото. Така например, пиелонефритът често се развива на фона на простуда.

Още една причина, поради която пиелонефрит и други възпалителни заболявания на бъбреците, напомнят за себе си през зимата, е недостатъчния прием на течност.

Уринирането през студения сезон може да стане по-често – за това явление има и специален термин студена диуреза, това е един от начините за терморегулация, През зимата пием много по-малко, отколкото когато е топло.

Недостигът на течности на фона на увеличаване на уринирането създава условия за развитие на възпаления в бъбреците, тъй като урината, която да отмие патогенните микроорганизми, не стига.

2.Инфаркт на миокарда

Шансовете от възникване на инфаркт на миокарда през зимата се увеличават. В групата със значително повишен риск са хората, които вече страдат от сърдечно-съдови заболявания. През зимния сезон е необходимо те да бъдат особено внимателни към собственото си здраве, за да не пропуснат признаците, сигнализиращи за влошаване на състоянието.

3.Студова уртикария

Това е алергична реакция към ниските температури. В рамките на няколко минути след контакт със студения въздух или вода на кожата се появява алергичен обрив, а дланите на ръцете и на устните се подуват.

Причината, която е в основата на развитие на студова уртикария не е известна. Тази нестандартна реакция към студа се среща приблизително при 0,5% от хората, по-често сред младежите.

Доколкото лечението на това заболяване не съществува, препоръките са в насока по-малко време да се прекарва навън, когато е студено и винаги да се носят препарати за алергия.

4.Косопад и сърбеж на скалпа

През зимата от сухия въздух в помещенията с централно отопление и промените в температурите от вътре навън, това способства за косопад и сърбеж на скалпа. Кожата на главата се възпалява, което води до увреждане на космените фоликули, и забелязваме, че с всеки изминал ден на гребена и под душа остават все повече коса.

Освен това, ако и преди сме страдали от пърхот, през зимата по раменете ви ще има все повече сняг.

За развитието на зимни проблеми с косата способства и носенето на шапка. Ако косата е по-обемна, свалянето и слагането на шапки и качулки може да доведе до увреждане на космените фоликули.

Добрата новина е, че използването на шампоани и кондиционери, овлажняващи скалпа, помагат за запазване на косата, дори и през студените зимни дни.

5.Артрит и други ставни заболявания

Тези, които страдат от артрит и други заболявания на ставите, знаят, че зимата се отразява силно неблагоприятно на техните колене и лакти.

През зимата тези заболявания се обострят, докато не е напълно наясно. Възможно е това да свързани с влиянието на ниските температури върху кръвообращението, и болните стави получават по-малко кръв и хранителни вещества, а това води до скованост и болки.

Освен това заради недоброто кръвоснабдяване на нервните окончания през зимата се повишава болковата чувствителност на организма.

6.Зимна кашлица

Това е често обостряне, с което се сблъскват хора, които страдат от астма и хронична обструктивна белодробна болест. Но и здравите хора могат да започнат да кашлят и през студеното време на годината.

За белите дробове е вреден и сухия въздух, тъй като води до свиване на дихателните пътища. Това води до намаляване на потока на въздух, влизащ и излизащ от белите дробове.

7.Проблеми с костите

При остеопороза минералната плътност на костите намалява и затова е необходимо повишено внимание , поради по-високият риск от фрактури на костите. През зимния сезон слънцето е по-малко, което се отразява на влошаване усвояването на калций от костите, поради минималното или почти никакво образуване на витамин Д от слънцето.