Стереотипът, че истинският мъж трябва да е огромен, мускулест, космат и да мирише на пот, отдавна остана в миналото. Истината е, че това не е станало наведнъж, а на етапи.

Първоначално отпада необходимостта за мъжа да бъде най-големият и най-силен – в цивилизованото общество е по-успешна не грубата сила, а интелектът, за който голямо и силно тяло не е задължително.

След това окосмяването се превръща в отблъскващо дамите качество, както и миризмата на пот.

Жените реагират много по-добре на приятните аромати на дезодорант или просто на чисто тяло, отколкото на наситена с тестостерон пот.

Много съвременни мъже избират да са с гладка кожа и това ни най-малко не намалява тяхната мъжественост.

Премахване на окосмяване при мъже – защо е нужно това

Първо, това е хигиенично. Мъжете се потят повече от жените, а потта много по-трудно се отмива от космите.

Второ, това изглежда по-естетично, според мнението на много мъже и жени. Особено ако има какво да се покаже, напомпаните мускули без косми отгоре изглеждат по-релефни. Ако мъжът носи татуировка още повече.

Трето, това се прави, заради половинката. Да се целува гладка кожа без косми е много по-приятно. И контактът е по-добър.

Четвърто, епилация вече отдавна си правят много спортисти в различни видове спортове – тези, за които са важни не секундите, а части от тях.

Гладкото тяло помага на плувците да чувстват водата и да намаляват съпротивлението при движение, например.

Някои професии също изискват гладка кожа по цялото тяло, или само на някои негови части. Мъже модели с косми на гърдите едва ли биха се радвали на голяма популярност.

Някои мъже предпочитат да държат окосмяването под контрол с помощта на тример. Но все по-често изборът пада на епилацията – пълно обезкосмяване.

Път към гладката кожа – от бръснене към кола маска и епилация

По-косматите мъже не трябва да се безпокоят – все още има жени, които биха се радвали половинката да е с обилно окосмяване по цялото тяло. Но стават все по-малко.

Повечето жени в активна възраст предпочитат да виждат мъже с гладка кожа без косми по нея. И често именно те са причина мъжете да решат да си направят епилация.

Мъжете трябва да знаят няколко неща: заради по-голяма твърдост на космите, по-дълбоките корени и по-бързия растеж епилацията на тяхното тяло е по-сложна и по-скъпа.

За устойчив резултат под формата на гладка кожа са необходими повече процедури.

Също така силният пол е с по-висока чувствителност към болка, затова мъжете обикновено избират не по-ефективни методи за обезкосмяване, а най-безболезнените и бързи. Някои предпочитат упойка при обезкосмяване, което е голяма рядкост сред жените.

Да се изтърпи болката – защо е толкова трудно за мъжете

Силният пол е доста по-чувствителен към болка от нежния. Но болезнените усещания при обезкосмяване не са толкова силни. С времето се свиква.

Какво трябва да се прави след епилация

  • Първите 2 дни следва да не се посещават басейни, сауни. Кожата е много чувствителна към инфекции, заради разширените пори.
  • Излагане на слънце не се препоръчва, преди да са изминали поне 2 дни от процедурата, разбира се, през зимните месеци тази препоръка звучи странно, дори и леко смешно.
  • Използването на специални средства за подхранване на кожата е препоръчително, това помага за избягване на раздразнения и възпаления. Съществуват дори кремове, които забавят растежа на новите косми. Използването им дава възможност процедурата по обезкосмяване да се провежда по-рядко.

Има ли противопоказания

Както и при много козметични процедури, противопоказания има.

  • Епилация мъжете не трябва да си правят при обостряне на вирусни заболявания, към които се отнася и херпес.
  • Кола маска не се препоръчва при повишена телесна температура, а също и при наличие на алергии към компоненти на восъка, ако обезкосмяването е с восък.
  • Захарен диабет, разширени вени в зоната на обезкосмяване, също са противопоказания, както и наличие на рани и гнойници.