Не е толкова трудно да измислиш идея, колкото да отличиш добра от лоша. Да се прави оценка на една творческа мисъл не е лесно. Много изследвания показват, че по пътя към реализация на една измислена от нас идея ни очакват определени препятствия и трудности.

Зараждане на зачатъци на добри идеи – защо не се реализират

В новия научен труд доцент Джънстин Берг разглежда един слабо проучен етап от творческия процес – много ранен негов стадий, когато се раждат зачатъците на идеята, например, след брейнсторминг.

До реализация на повечето идеи така и не се стига никога, но когато се вложат усилия в правилната насока, това би могло да доведе до житейски пробив.

Въпросът е в това колко добре можем да оценим, струва ли си първоначалната идея времето и енергията, необходими за нейната реализация?

Берг провежда 5 експеримента, в които участниците работели над своите творчески проекти, сред тях разработка на иновационно оборудване за фитнес или механизъм, който позволява на хората да не заспиват в автомобилите с автоматично управление.

Впоследствие доцентът проверява до колко адекватно участниците оценяват потенциалната перспективност на своите идеи.

Участниците били помолени да измислят 3 първоначални решения на своята задача, а след това да ги степенуват от най-много до най-малко перспективна.

След това доброволците известно време трябвало да конкретизират и да доработват една или всяка от тези 3 идеи. Доцентът помолил отделна група експерти и потребители, които поканил, да оценят идеите на участниците.

Защо унищожаваме най-добрите си идеи още в зародиш

Берг установява, че когато участниците прекарвали сравнително малко време в разработването на своята идея, прогнозираната от тях перспектива за реализация била най-точна.

Когато обаче прекарвали много време, за да изчистят всички детайли около измисленото, те обикновено поставяли най-добрата своя идея на второ място.

Тази картина се повтаряла с поразителна редовност. Най-многообещаващите първоначални идеи обикновено заемали второто място.

Причината за това била установена много бързо. Проблемът е, че най-добрата идея, обикновено отстъпвала на другите в детайлите.

Когато участниците преминавали в етап на доработка, те се заемали с реализиране на идеята, която още в началото определяли по-конкретна и ясна като реализация.

Въз основа на експериментите може да се направи извод, че унищожаваме много от нашите най-добри идеи в началото на творческия процес, без да подозираме за това.