Кои плодове узряват последни и ни радват със своите ярки цветове и необичен вкус до началото на първите късни есенни застудявания? Нар, дюля, смокини, райска ябълка, фейхоа.
Каква от ползата от тях и как най-добре да съхраним късните дарове на есента?
Няколко полезни идеи, които ще ни помогнат да разнообразим менюто и да си повдигнем настроението.
Кои са най-полезните есенни плодове
1.Райска ябълка
Сортовете райска ябълка са около 2000, най-голямата разлика между тях е дали имат тръпчив вкус или не. Сортовете, които не са с тръпчив вкус могат да се ядат веднага, а другите е необходимо да се замразят, изсушат или залеят с алкохол.
Какви са ползите от този плод
- Тонизира, подобрява апетита;
- Успокоява нервната система;
- Храни сърдечния мускул;
- Повишава нивото на желязо.
Бъдете внимателни – в незрелите райски ябълки се съдържа много танин, който слепва частиците несмляна храна помежду си. Не трябва да употребяваме този плод при захарен диабет – в него се съдържат много захари.
Сезонът на тези плодове е от октомври до декември.
Как да я приготвим – райските ябълки са подходящи и за десерти и за салати. От нея добре се получават модерни смутита.
2.Дюля
Не толкова вкусна и красива като останалите плодове, за сметка на това пък много ароматна. Освен вълшебният аромат плодът е богат на фибри и витамини, като калоричността не е висока, така че прекрасно допълва и разнообразява всяка диета.
Какви са ползите
- Поддържа имунитета;
- Облекчава киселините и гаденето, затова компотът от дюли се препоръчва за бременни;
- Лекува алергична хрема;
- Забавя стареенето на кожата.
Бъдете внимателни, тъй като дюлята рядко се яде сурова. Сезонът ѝ вече наближава, към края на октомври, но заради топлото лято, повечето дюли вече са узрели.
От дюлята се приготвят десерти, компоти и мармалад, добавя се дори и в месото. Ако се запече на фурна за час с мед и краве масло, ще се получи вкусно лекарство срещу бронхит и всякакъв вид кашлица.
3.Фейхоа
На вкус е нещо средно между ягода, киви и ананас. В суров вид може да се съхранява не повече от седмица. Но ако се научим правилно да я приготвяме, то можем цяла зима да се радваме на различни сладка и отвари.
Този есенен плод е полезен с това, че отстранява недостиг на йод и проблеми с щитовидната жлеза. Също така нормализира обмяната на веществата. Подобрява функцията на стомашно-чревния тракт, забавя развитието на атеросклерозата, повишава имунитета.
Необходимо да се внимава, тъй като фейхоата може да навреди на хората с наднормено тегло и с диабет. Яденето пък на недобре узрели плодове гарантира чревно разстройство.
Сезонът на този плод е от октомври до ноември.
Какво да приготвим
Ако добавим към фейохата захар и канела, ще се получи жив компот, а ако добавим към тази смес месестата част на зелен лимон и малко мента, то ще се получи незабравим сос към месните ястия.
4.Нар – крал на плодовете
Наричат го краля на плодовете. В Армения нарът е символ на късмет, в Израел задължителен атрибут на новогодишната трапеза, в Иран е паметник. Това е един от най-красивите и целебни плодове. В неговия състав влизат 6 аминокиселини, калий, желязо манган, танин, натрий, фибри.
Какви са ползите
- Поддържа имунитета;
- Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания;
- Забавя растежа на раковите клетки;
- Помага за усвояването на желязото;
- Подобрява работата на нервната система;
- Стимулира паметта.
Необходимо да се внимава със сокът от нар, тъй като понижава кръвното, затова при ниско кръвно трябва да ограничи неговия прием. Противопоказен е при гастрит и язвена болест, заради високото ниво на киселинност.
Сокът от нар по-добре да се пие разреден, в противен случай може да раздразни лигавицата, а след това да се изплакне лигавицата, за да се съхрани зъбният емайл.
Сезонът му е октомври-ноември, макар и заради по-горещото лято, узрели плодове имаше още през септември.
Нарът е по-добре да се яде суров, така се съхранява и по-дълго – в хладилник 2 месеца, може да се приготви сладко. 1 чаша зърна нар се вари в 3 чаши сок от нар, добавя се и захар.
5.Смокини
5-тия есенен плод са смокините, макар че и у нас по-скоро те са летен, тъй като повечето дървета започват да зреят още в края на юли, началото на август.
Полезни са заради високото съдържание на антиоксиданти, подобряват храносмилането, съдържат много калций и минерали, полезни за костите. Нормализират дейността на щитовидната жлеза.