Разболява се по-голямото дете, а след него започва да подсмърча и по-малкото. Или по-малкото донася от градината вирусна инфекция и заразява по-малкото. Когато боледуват няколко деца едновременно, тогава дори и опитните родители може и да не знаят какво точно трябва да направят.

Можем ли да избегнем превръщането на дома в нещо като подобие на болница или поликлиника и какво е необходимо да направим, за да го постигнем?

Как да спасим семейството, ако някой все пак се зарази

Какво трябва да направят родителите за разболялото се дете?

Когато се разболее някой от възрастните членове на семейството, то той отговорно се изолира. Ако симптоми се появят при дете в начална училищна или предучилищна възраст, то се налага да му се разясняват много правила как да не се разпространява вирусна инфекция или друга заразна болест.

Кои от тях са особено важни

Имунизация

Тази точка заема първото място. Ваксините не предпазват от инфекции, но дават възможност вирусната инфекция да се прекара в лека форма или изобщо да не се стигне до заразяване с толкова неприятни като усложнения като коклюш, полиомиелит, рубеола, заушка, пневмококова, менингококова, ротавирусна или хемофилна инфекция. А ежегодната ваксинация от 6 месеца до 18 години предпазва децата от грип.

Миене на ръце

Учете както болното, така и здравото дете да си мият ръцете минимум по 20 секунди. Може по време на миене да се казват стихчета или песничка, която отнема известно време. Миенето на ръцете следва да е със сапун, като се насапунисат пространствата между пръстите и ноктите.

Смяна на дрехите

Когато се върнем с детето от личния лекар от поликлиниката, където сме го водили на преглед, важно е веднага да му свалим дрехите и да ги сложим за пране.

Ограничаване на общуването

По един неписан закон децата започват да показват чувствата си точно, когато трябва да им се забрани да общуват. Постарайте се да изолирате болното дете и да предложите на неговото братче или сестриче да общуват с помощта на писма и рисунки – така дори ще стане по-интересно.

Истината е, че може да пише само здравото дете, тъй като листчето на което се кихне, става източник на вируси и микроби. Също така може да си говорят по телефона от едната в другата стая или да си пишат през социалните мрежи.

И, разбира се, през деня дезинфекцирайте с антисептични разтвори дръжките на вратите, парапетите на стълбищата, както и ключовете на лампите и на другите електрически уреди. Също това се отнася за дистанционното на телевизора и на климатика.

Спазване на лична хигиена

Отделете за разболялото се дете чаша и лъжичка за лекарства и ги съхранявайте на достъпно място. Научете детето да киха, кашля и да се секне със хартиена салфетка, която след това да изхвърли.

Чист въздух

Честото проветряване,  поддържане на температура около 21 градуса и влажност 45-55% помага за предотвратяване на разпространението на микробите. Също може да се дезинфекцира дома със специални лампи, които отделят ултравиолетови лъчи в помещенията.

Не забравяйте по-често да се разхождате със здравото дете и да осигурявате на цялото семейство балансирано хранене.

Следва да съобразяваме и времето навън, настоящото студено и влажно време с почти непрестанни дъждове, не е подходящо за продължителни разходки.

Разбира се, добре е да прекарваме известно време на открито, но при подобни неблагоприятни условия, за не повече от час.

При затопляне на времето най-подходящото време за разходки навън, през настоящия сезон са обедните и ранните следобедните часове, когато е най-топло.

Болното дете също трябва да се разхожда навън, но при съобразяване с температурите и за кратко. Най-добре да е по-безлюден, за да има възможност да се спазва дистанция.

Децата са много социални, искат и постоянно разнообразие, затова и когато са болни, не трябва да ги лишаваме от това, стига, разбира се, да не се чувстват зле, и да отказват да излизат. Но ако се касае за леко прекарване на вирусна инфекция, то всички по-горни препоръки са относими.