Мъжете, които твърдят, че размерът на гърдите не е важен, най-вероятно не са искрени.

Важен е и още как – на това мнение са по-голямата част от учените.

Изследователи от университета Небраска – Линкълн в САЩ, наблюдавали погледът на мъже, на които показвали снимки на девойки и достигнали до заключението, че те гледат първо не лицето, а гърдите.

За нещастие, именно този орган най-често е изложен на опасни заболявания, които могат да отнемат не само красотата, но понякога и живота.

„Ракът на млечната жлеза е най-разпространената онкологична патология при жените“ – твърди Игор Воротников, професор, доктор на медицинските науки, завеждащ хирургичното отделение по злокачествени новообразувания на млечната жлеза на Руския онкологичен научен център „Блохин“.

Заболеваемостта непрекъснато нараства – цифрите са тревожни. В САЩ всяка 8-ма жена през живота си заболява от рак от гърдата. В Европа 50-100 жени на 100 хиляди души население, а България всяка година се откриват между 3600 и 3800 нови случая, като през 1992 г. те са били 1200 на година.

Между впрочем единствената страна, където ракът на гърдата остава на по-ниско ниво е Япония. С какво е свързано това сега е неизвестно, възможно е да е с храненето и генетиката.

Преди години от това заболяване не страдали и китайките.

Но когато в Китай започнал икономическият подем, заболеваемостта се повишила и към настоящия момент е приблизително, колкото в развитите държави. Каква е връзката? Всичко е много просто.

Женският организъм е бил създаден от природата, за да износи и роди деца. Когато жените започнали да водят различен начин на живот от този, за който те са замислени от висшите сили, заболеваемостта започнала рязко да нараства.

Повечето жени се занимават главно с кариерното си израстване, стремят да се превърнат в бизнес дами. А раждането и кърменето на децата, започнаха да го отлагат за все по-късна възраст.

И днес, ако една жена роди първото си дете на 35-40 години, то това вече не шокира никого. В резултат почти 10-15 г. половата система на жената функционира напразно, организмът не разбира какво се случва и именно поради възникват и аномалиите. Природата не прощава подобно отношение с нея.

Онколозите вече доказаха, че един от основните рискови фактори за рак на гърдата е липсата на раждане или късната бременност – след 35-годишна възраст, а също и отказът от кърмене на бебето.

Ако млечните жлези не се използват, в тях възникват хормонални нарушения. Най-добре е, ако първото дете се роди преди 20-тата година на жената. С всяка последваща бременност рискът намалява.

Например, 2-3 деца и кърмене на всяко минимум година е много добра профилактика на рака на млечната жлеза. Това е достоверен факт.

Какво може да се направи, за да останат гърдите възможно най-дълго еластични?

Височината и еластичността на бюста зависят основно от състоянието на кожата, която го „държи“, а също и от тонуса на гръдните мускули – самата млечна жлеза се състои от съединителна, мастна и жлезиста тъкан, а не изцяло от мускули.

С напредването на възрастта, след кърменето на децата тънката кожа на гърдите отслабва, може да се разтяга, гръдните мускули отслабват. Този процес се ускорява от тютюнопушенето, неправилното хранене.

Затова редовните упражнения за мускулите на раменния пояс тонизират гръдните мускули, като по този начин „избутват“ бюста напред.