Когато скачаме в басейн или си релаксираме в джакузи, е много малко вероятно да се замислим за чистотата, обикновено миризмата на дезинфектант ни успокоява, че съоръженията би трябвало да се чисти?

Но според ново проучване, чистотата изобщо не е такава каквато си я представяме.

Изследователите отбелязват, че басейните и джакузитата не са толкова чисти, колкото повечето от нас си мислят.

Проучването, което било проведено наскоро, показва, че дезинфектантите, които се добавят към водата на басейни и джакузита отделят странични продукти, когато реагират с потта, урината, и други съединения от тялото на човека, като съществува риск да доведат до увреждане на ДНК.

Нещо повече, екипът от учени установи, че колкото повече човек посещава басейни и джакузита, толкова по-мощен е ефектът на страничните продукти.

Съавторът на проучването Сюзън Г. Ричардсън от Департамента по химия и биохимия в Университета на Южна Каролина.

Установено е, че хлорът и другите вещества, използвани за дезинфекция на басейни и джакузита реагира с органична материя, включително с урината и потта на човека, като се образуват странични продукти от дезинфекцията.

Въпреки че дезинфектантите са важни, за да дезактивират вредните патогени, излагането на такива вещества има неблагоприятни за здравето последици, като е установена взаимовръзка между тяхното въздействие и астма и рак на пикочния мехур, което е било наблюдавано в епидемиологични проучвания.

Авторите на настоящото проучване обаче отбелязват, че не е имало никакви изследвания, които имат за цел установяване на мутагенността на такива странични продукти – това представлява оценка на това дали тези отпадни вещества от дезинфекцията е възможно да променят ДНК на организма и дали повишават риска от генетични мутации.

Мутагенност при човека се увеличава с 4 пъти при често използване на басейни и джакузита
За целта на изследването, учените анализирали 28 водни проби, взети от частни и обществени басейни и хидромасажни вани, преди и след интензивна употреба, от 7 места в САЩ.

Басейните и джакузитата се дезинфекцирали с хлор, бром, озон или с озон и хлор.

Била изследвана също и водата, която се използва за пълненето на водните съоръжения, което позволява по-добре да се определи как дезинфектантите и тяхното взаимодействието им с отделяните от човека органични вещества, засягат мутагенността на отпадните продукти, които се образуват от дезинфекциращите средства.

Екипът учени идентифицирали повече от 100 отпадни продукта от дезинфектантите, които се използват в басейни и джакузита, и тези вещества били тествани за мутагенност.

И било установено, че за разлика от водата, която се използва за пълненето на водните съоръжения, анализът на пробите на отпадните вещества от плувните басейни показали 2.4 пъти по-висока мутагенност, а от джакузитата с цели 4.1 пъти.

Освен това изследователите установили, че колкото по-често били използвани басейните и джакузитата, с толкова по-висока мутагенност били пробите.

Изследователите отбелязват, че справянето с риска от генетични мутации е възможен, като дават препоръки за по-честа смяна на водата и почистване на басейни и джакузита, вземане на душ, преди да се влиза в тях, а също така и да не се уринира или пък да се използват продукти за лична хигиена, докато човек е в басейна или в джакузито, би могло да спомогне за подобряване на общественото здраве.

Една от препоръките е да не се влиза в такива водни съоражения, ако човек страда от диария или има открити рани, които не са покрити с превръзка.