Мързелът е нещо опасно. И само за минутка да го допуснете до вашия праг, и вече като стопанин започва да се разпорежда с времето ви. В този случай е много трудно да се отървете от мързела.

Налага се да прибягвате до всякакви хитрости, за които става въпрос в настоящата статия. Четете и се постарайте да запомните.

1. Кажете, че това е само за 10 минути

Най-трудното в борбата с мързела е да се освободите от неговите обятия.

Ако изобщо не можете да се заемете със задачата, която вече отдавна е трябвало да сте завършили, опитайте следният прост трик – кажете си, че ще работите само 10 минути и нито секунда повече.

Може дори и да си сложите таймер.

Обикновено, когато изтекат тези 10 минути, вече няма да желаете да спирате и ще можете да продължите с работата. Но дори и това да не се случи – 10 продуктивни минути са много по-добре, отколкото изобщо нищо.

2. Оставяйте леките задачи за сутринта

Много експерти по продуктивност съветват сутринта да се вършат най-сложните и противни задачи. Може би, защото мотивацията и силите са доста повече, отколкото вечерта.

Да, това е правилно, но само ако вие сте майстор на продуктивността, а не на мързела. Последните постъпват точно обратното – оставят за сутринта най-леката работа.

Така че по-лесно е да се уговорим да пристъпим към работа и постепенно да загреем до такова състояние, когато и сложните задачи няма да ни изплашат.

3. Правете упражнения

Ако не знаете какво да правите, тренирайте дупето. Дори, ако не измислите решение, стегнатото дупе изобщо няма да ви е излишно – такава шега се въртя из социалните мрежи преди известно време.

В този призив определено има зрънце истина.

Многобройни научни изследвания нееднократно са доказвали ползата от физическите упражнения, особено силовите. Струва си само малко да потренирате, и веднага ще почувствате прилив на бодрост и добро настроение.

А от предишния мързел няма да остане и следа.

4. Сменете обстановката

Понякога от мързела няма как да се избяга. Ако сте забелязали, че у дома изобщо не ви се работи, опитайте да потърсите друга обстановка. Намерете място, атмосфера, която да ви въодушевява за трудови подвизи.

Именно затова и много хора предпочитат да се трудят на напълно неочаквани места, например – в кафето, библиотеката или на пейката в парка.

5. Намерете партньор

Ако не можете да овладеете своя мързел сами, потърсете помощ от приятели. Разберете се да потичате заедно, да започнете да ходите на зала, да се запишете в група за курсове по чужд език.

Особено добре този трик действа на хора с развито чувство за отговорност и колективизъм.

6. Преоблечете се

Не можете да се отлепите от Фейсбук и да започнете да работите? Тогава опитайте просто да се преоблечете.
Елементарен психологически трик, който действа във случаите, когато работите у дома.

Смяната на външния вид ще ви помогне да разграничите максимално времето за работа от свободното, а също и ще се настроите за изпълнение на задачи.

7. Следвайте правилото за 2-те минути

Ако за задачата са необходими 2 минути, тогава просто я направете. Някъде сте чували това?
Сега е дошло време просто да започнете да използвате това правило.