Кашлицата винаги предизвиква множество неприятни усещания, което ни кара да търсим начини как да се избавим от нея.

Драскането в гърлото, слабостта, болките в гърдите или в гърлото – това далеч не са всички проблеми, които се предизвикват от този неприятен симптом на множество заболявания.

Но понякога кашлицата може да се съпровожда с такива опасни състояния, като разстройство на съзнанието или припадък. Тази патология получи названието си „бетолепсия“ или кашлево-мозъчен синдром, загуба на съзнание от силна кашлица.

Обикновено няма никаква връзка с епилепсията, но понякога може да се съпровожда с тонични гърчове.

Случаите на бетолепсия се срещат изключително рядко и се наблюдават при не повече от 2% от болните с различни типове пристъпни състояния.

Най-често синдромът се наблюдава при мъже в старческа възраст, страдащи от хронични заболявания на дихателната система.

В по-млада възраст припадъците от кашлица се наблюдават много рядко и са свързани с недостатъчност на механизмите, отговарящи за поддържане на постуралния тонус, или с повишена чувствителност на каротидния синус.

При децата бетолепсия може да се развие на фона на коклюш.

Бетолепсията преставлява разстройство на съзнанието, което се развива на пика на пристъпа на интензивна кашлица и понякога се съпровожда с тонични гърчове.

Много често се наблюдава при белодробно сърце или венозен застой и е свързана с патологични импулси, които възникват в горния нерв на фаринкса, рефлексогенните зони на дихателната система, рецепторите на каротидния синус, венозните синуси на мозъка или аортата.

В крайна сметка патогенезата на кашлево-мозъчния синдром, съпровождащ с повишаване на вътречерепното налягане и хипоксия на мозъка, довежда до нарушения във функционирането на нервната система, които се изразяват в краткотрайна загуба на съзнанието, главоболие, амнезия или гърчове.

Причина за развитие на бетолепсия са следните фактори:

1. Патологии на дихателната система – бронхиална астма, хронични бронхити, емфизема, ларингит, коклюш и др.
2. Проникване на малки предмети в трахеята или във фаринкса.
3. Невралгия на горния фаренгиален нерв.
4. Патологични изменения на кръвоносните съдове на главния мозък – аномалии на кръвоносните съдове, притискане на гръбначните артерии при остеохондроза, атеросклероза на гръбначните артерии и др;
5. Алкохолизъм;

Причини за развитието на кашлево-мозъчния синдром и изходното състояние на болния до голяма степен се предопределят от проявлението на симптомите, протичането и хода на бетолепсията.

Например, при хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение на фона на хипертония или атеросклероза пристъпът на кашлевия припадък може да предизвика структурни увреждания на тъканите на мозъка и продължителни последствия.

Симптоми

Клиничната картина при бетолепсия е вариабилна по своята тежест не само при отделните болни, но и при един болен при различни пристъпи.

Обикновено пристъпът на кашлевия припадък се съпровожда със следните симптоми:

• Пристъпът на кашлица възниква в седнало или легнало положение, по време на хранене или след него;
• Кашлицата може да се предизвика от остри миризми, студен въздух, прекомерен смях, често кихане, акт на дефекация, вдигане на тежести и цигарен дим;
• На фона на кашлицата болният се зачервява, а след това лицето му посинява, на шията вените му се подуват;
• Понякога предвестник на пристъпа може да се окаже лек световъртеж, възникващ на фона на кашлица;
• В първата минута от пристъпа на кашлица се появяват признаци, че човек започва да припада или направо настъпва загуба на съзнание;

Лечение на бетолепсия

Основната цел е провеждането на ефективна терапия за основното заболяване, което е предизвикало пристъпите на кашлица.