Днес Германия и Израел приемат толкова много пациенти от чужбина, че е невъзможно от това да не се възползват мошеници.

На медицинския туристически пазар има хиляди посредници, на много от които ръцете не са особено чисти. Те завишават цените, рекламират „свои“ лекари, вземат пари предварително и не извършват обещаните услуги.

И проблемът е, че на практика е нереално да бъдат различни от истинските клиники. За да не попадне човек в техните ръце, е добре да знае в какво да се вглежда много внимателно.

Експерти от международния център за подкрепа на пациентите Букимед споделят истории, които са поучителни от гледна точка на чуждия опит.

Внимание – типичните посредници

Манипулирането с цените е особено удобно, когато става дума за иновационни методи за диагностика, за които няма установени стандартни цени.

Например, ПЕТ-КТ /позитронна емисионна-компютърна томография /с Галилей 68. Всички знаят, че това е скъпо. Но колко точно? Каква е обоснованата цена – посредниците предпочитат да не уточняват.

Неотдавна към нашия екип се обърна пациент, който редовно се подлагал на тази диагностична процедура за 5000 долара. На него му се сторило странно защо сумата е така закръглена, но посредниците го убедили, че това е най-добрият метод и 5000 долара са реална цена в Израел.

С помощта на Букимед отрихме същата процедура за 1900 долара в друга израелска клиника и без надценка от трета страна. А след консултация със специалист се оказа, че ПЕТ-КТ с Галилей 68 може да се замени с по-евтин и същевременно не по-малко информативен метод.

Еластични цени

Зад граница човек може да се сблъска с широк ценови диапазон. За обикновения пациент е трудно да разбере защо цените за едни и същи процедури варират до такава степен.

Показателна е историята на пациентка, която милата година отишла да се изследва в Турция. За диагностика на щитовидната жлеза трябвало да си направи биопсия. Към клиниката се обърнала самостоятелно като чужденка. Получила цена от 10000 долара.

Когато в центъра за подкрепа на Букимед ѝ съобщили, че реалната стойност на тази процедура в една от най-добрите клиники в Турция е 1500 долара, тя била просто шокирана.

Това е много ярък пример, обикновено цената на една и съща медицинска дейност се различава с 30-40%, но и това не е малко.

За да се ориентира във всичко, пациентът трябва да има общ поглед върху пазара на медицински услуги в страната, която е избрал да се подложи на съответните медицински процедури.

Но в мнозинството от случаите пациентът няма такава възможност, и в тази насока единствено експерт може да му помогне.

Занижена цена

Често на експертите от центъра за подкрепа на Букимед им се налага да убеждават пациентите, че не трябва да вярват на подозрително ниските цени.

Посредникът може да предложи една сума, а в процеса на лечение, когато път назад вече няма, да поиска доплащане.

Манипулациите с цените са огромен проблем за благотворителните фондове. Как да се проконтролират всички аспекти, ако човек не е експерт?

Както вече бе казано по-горе с центъра за подкрепа Букимед.

Медицината в чужбина действително може да предложи иновационно и ефективно лечение, което не е достъпно в чужбина.

Но трябва да бъдем внимателни с подводните камъни, като изискваме от посредниците детайли за сметката, която трябва да се плати.