Водите за уста, които в последно време стават все по-популярни, крият риск от развитие на инфаркт или инсулт.

Много от нас днес вече са свикнали да използват различни антибактериални средства за поддържане на хигиена на устната кухина, като изобщо не подозираме, че антисептиците, влизащи в техния състав освен патогенните микроорганизми унищожават и полезните бактерии, които регулират тонуса на кръвоносните съдове в организма.

Зъболекарите настоятелно препоръчват, освен обичайното за всички миене на зъбите, да допълваме поддържането на хигиена на устата с зъбни еликсири, от които производителите печелят милиони долари годишно.

Тези средства се продават свободно не само във всяка аптека, но и в повечето магазини за хранителни стоки. В техния състав влизат флуор, минерали и антисептици, способстващи за защита на зъбите и унищожаване на бактериите.

Тези средства могат да се използват, но само при някакви заболявания на устната кухина по лекарско предписание, например за лечение на стоматит при възраст, а за ежедневна хигиена не се препоръчват.

Британските учени от Лондонския университет Куин Мери провели изследване, от което се установява, че подобни хигиенни средства могат да предизвикат покачване на кръвното налягане, като така увеличат риска от инсулти и сърдечни пристъпи.

Повод за това тяхно изявление е изследване, проведено сред 19 участници, които започнали да си жабурят устата по 2 пъти дневно със средството Корсодил и на втория ден още било регистрирано покачване на кръвното налягане с 2-3.5 мм.

Не изглежда много, но това незначително покачване може да увеличи риска от развитие на исхемичен инсулт с 10%, и от инфаркт с 7%.

Разбира се, за младия човек без проблеми със сърдечно-съдовата система такова покачване не би имало нищо сериозно, но ако е човек в напреднала възраст или има такава предразположеност или вече има развило заболяване на кръвоносните съдове и на сърцето, то тогава не следва да използва подобни средства за хигиена на устната кухина.

Авторите на изследването считат, че съдържащият се във водите за уста хлорхексидин, е причина за повишаване на артериалното налягане.

Това антисептично вещество убива полезните бактерии, които образуват азотен оксид, който способства за разширяване на кръвоносните съдове.

Нарушаването на нормалната микрофлора на лигавицата при жабурене с вода за уста понижава с 25% нивото на метаболитите на азотния оксид, предизвиквайки повишаване на артериалното налягане.

И въпреки че разнообразието от води за уста на пазара напоследък все повече се увеличава, а и зъболекарите все повече ги препоръчват на пациентите си като средство за профилактика за срещу заболявания на зъбите, видно от горното изследване с тяхната употреба трябва да се внимава.

Макар и повечето лекари да не приемат това изследване за сериозно, поради ограничения му обхват с участващи само 19 души, то следва да му обърнем внимание и да претеглим рисковете, което поемаме с редовната употреба на вода за уста за поддържане на устната хигиена.

Ако все пак чувствате дъха си по-свеж след жабуренето с вода за уста след миене на зъбите или след хранене, е по-добре да предпочетете такива води за уста, които не съдържат антисептика хлорхексидин.

И между впрочем постоянната употреба на води за уста, които го съдържат, не се препоръчва, тъй като ако се използва повече от 3 седмици може да предизвика пожълтяване на зъбите.