Редица проучвания подкрепят тезата, че хранителният режим и теглото на майката по време на бременността влияе на риска от рак на гърдата в поколението.

Сега, ново изследване показва, че същата взаимовръзка може да се окаже вярна и за бащите. Затлъстяването променя генната експресия на спермата, което може да повиши риска от рак на гърдата у техните дъщери.

Затлъстелите татковци могат да увеличават вероятността от това заболяване при своите любими дъщери, казват изследователите.

Водещият изследовател Соня Де Асис, доктор на науките в Катедрата по онкология в раковия център Джорджтаун Ломбарди във Вашингтон, окръг Колумбия.

Както е известно, ракът на гърдата е едно сериозно социално значимо заболяване и срещу което трябва да се води борба, която включва и причините за неговото възникване.

Установено е, че някои генни изменения могат да влияят на риска от рак на гърдата при жената, и около 5-10% от тези отклонения са наследени.

Предходни изследвания показват, че начинът на живот на жената – хранителен режим и тютюнопушене, могат да доведат до генни мутации, които могат да бъдат предадени на поколенията, и някои проучвания показват, че майчиното затлъстяване може да измени някои гени, което да увеличи риска от рак на гърдата.

Но според Асис и нейните колеги няколко проучвания изследват как теглото на таткото може да повлияе на риск от злокачествена патология на млечната жлеза при бъдещите поколения.

Бащиното затлъстяване засяга спермата, увеличавайки по този начин вероятността дъщерите да се разболеят от социално значимото заболяване.

За да се справят с тази научна празнина, която съществува по тази толкова важна тема, която би следвало да е обект на изследвания, учените провели експеримент, в което те хранели мъжки мишки или с храни, предизвикващи затлъстяване или нормално – в рамките на контролната група, преди да се чифтосат с женски мишки с нормално тегло.

След това изследователите анализирали тъкан от гърдата и случаите на рак на гърдата сред поколението.

В сравнение с женските мишлета, чиито бащи били с нормално тегло, тези с татковци с наднормено са с наднормено при раждането, като при тях било установено забавено развитие на тъканта на гърдата, като това означава по-висок риск от рак на гърдата.

При анализ на спермата на бащите мишки, екипът учени установил променена микроРНК – молекулярни вериги, които регулират генната експресия. Същата променя експресията на микроРНК открита в тъканта на женския род.

Повишеното тегло при раждане също се открива и при мъжкото потомство на бащи със затлъстяване, но изследователите отбелязват, че установената взаимовръзка не е статистически значима.

Принципната позиция, която авторите на проучването заемат на базата на направеното проучване е, че чрез микроРНК преминава епигенетична информация от затлъстелите татковци към техните дъщери.

Това изследване доказва, че при животните, бащиното телесно тегло в момента на зачеването засяга, както теглото на дъщерите при раждането и в детството, така и риска от рак на гърдата по-късно в живота.

Разбира се, настоящото изследване е проведено с мишки, но се явява обобщаващо на последните открития при хората, които показват, че при мъжете със затлъстяване се установяват значителни епигенетични промени в спермата в сравнение с мъжете с нормално тегло.

И това проучване показва, че тези изменения могат да имат последствия за риска от рак на следващото поколение.