„Убива ме на краката“ е фраза, която използваме, но може ли да е вярно? Може би не съвсем, но проблемите с краката могат да са признак на сериозни заболявания в някоя друга част на тялото, което може да налага лекарска намеса.

Рефлексолозите и привържениците на редовните масажи на краката по цял свят отдавна твърдят, че масажирането на някои точки на краката може да подобри здравословното състояние на вътрешните органи.

Малко са доказателствата, които могат да потвърдят този факт.

Но пък е съвсем ясно, че някои доста сериозни заболявания се проявяват точно в краката.

В настоящата статия ще разгледаме 10 неща, които собствените ни крака могат да разкрият за нашето тяло.

Краката носят тежестта на цялото тяло, когато сме изправени или ходим

В стъпалата са ¼ от костите на цялото тяло. Всеки крак има 33 стави, 100 сухожилия, мускули и безброй нерви и кръвоносни съдове, които осигуряват връзката със сърцето, гръбначния стълб и мозъка.

Едва ли е изненадващо, че когато краката не са в ред, това се отразява на цялото тяло. Поддържането им в добро състояние е от огромно значение за цялостното ни здраве.

1. Схващания и крампи

Мускулните спазми могат и да са неприятни, но също са и признаци на недостиг в организма.
Основната причина за тях е обезводняване.

Недостатъчната хидратация означава, че мускулите не получават достатъчно кислород и че е налице липса или дисбаланс на електролитите или на хранителните вещества, особено на натрий, калций, калий и магнезий.

Възможно е и това да е страничен ефект от терапия с диуретици.

Ако спазмите се случват по време на ходене, е възможно да се дължат на проблеми с кръвообращението. Честа причина също е прекомерното напрежение, или недостатъчно разтягане при физически натоварвания.

Накрая, неподходящите обувки също могат да се причина – например, досега сте насили плоски обувки повече време, а от скоро сте започнали да носите повече на високи токове.

2. Анормално увеличен палец на крака

Подагра може да стане причина за зачервяване, подуване, затопляне и изключителна болезненост на големия пръст на крака, като това е най-често срещаната форма на възпалителен артрит при мъжете.

3. Студени крака, горещо сърце?

Не съвсем, студените крака могат да са признак на редица проблеми, сред които нарушено кръвообращение, диабет, отслабена функция на щитовидната жлеза, а също и анемия.

Когато краката променят цвета си си от бяло до синьо, това може да е признак на болестта на Рейно, при която кръвоносните съдове се свиват анормално много, поради прекалената реакция на нервите при излагане на студа.

4. Подуване на стъпалата

Доста често срещан проблем, който може да е признак на широк спектър здравословни проблеми, някои от които могат и да са животозастрашаващи, като сравнително най-безобидният е влошеното кръвоснабдяване, а най-опасните са сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, или дълбока венозна тромбоза.

Ако има зачервяване, затопляне и възпаление, е възможна инфекция.

5. Необичайно оцветени нокти на краката

Пожълтелите нокти са по-често срещани при жените, като са признак на лоша хигиена, но могат да бъдат и симптом на нещо доста по-сериозно.

Пожълтелите нокти на краката се свързват с туберкулоза, жълтеница поради чернодробни нарушения, възпаление на щитовидната жлеза, а дори и синузит, и като цяло сигнализират проблеми с белодробната функция.