Плодовете, повишаващи кръвната захар не се препоръчват за тези, при които концентрацията на глюкоза в кръвта, превишава нормата, тоест вследствие на нарушения на въглехидратния обмен се наблюдава хипергликемия.

Основни причини, предизвикващи хипергликемия, са захарният диабет – намаляване образуването на инсулин, хранителни нарушения, стрес, инфекции и възпалителни процеси.

А също и дефицит на витамин В7 – биотин, който участва във въглехидратния обмен и отговаря за нивото на кръвната захар.

Затова е добре да се знае кои плодове повишават кръвната захар, не само от диабетиците, но и от хората, които се опитват да се отърват от излишните килограми.

Кои плодове повишават кръвната захар?

Когато човек употребява плодове, повишаващи кръвната захар, натоварването върху панкреаса нараства, вследствие на което е необходимо жлеза да синтезира по-големи количества инсулин.

Специално за храните, които съдържат въглехидрати, съществува гликемичен индекс, който измерва влиянието на въглехидратите в храната върху нивото на глюкозата, тоест показва колко се вдига захарта.

Колкото по-висок индексът, толкова по-бързо нивата на кръвната захар се повишават по-бързо. Висок е гликемичният индекс – 70 и повече, средният е диапазона – 55-69, ниският – по-малко от 55.

А сега да разгледаме какъв е гликемичният индекс на най-популярните плодове, присъстващи в нашето меню. Между впрочем, ние включихме в този списък и някои ягодоплодни, със сигурност информацията няма да ви е излишна.

Нисък ГИ имат вишната – 22, грейпфрут – 25, круши – 37, ябълки – 39, сливи – 38, ягоди – 40, праскови – 42, портокали – 44, банани средна зрялост – 54.

Средният ГИ се наблюдава при такива плодове като манго – 56, папая – 56, кайсии – 57, киви – 58, грозде – 59, презрели банани – 62, пъпеш – 65, ананас – 66.

Висок гликемичен индекс има динята – 72 и фурми – 146.

Следва да се има предвид, че диетолозите се отнасят към плодовете, повишаващи нивата на кръвната захар, тези, които имат среден и висок гликемичен индекс.

Кои плодове повишават кръвната захар?

Разбира се, сладките. И трябва да се отчита, че сладкият вкус на плодовете се осигурява от захарозата, глюкозата и фруктозата. Захарозата е дизахарид и може много бързо да повиши нивото на кръвната захар.

Първите места по нива на захароза са прасковите – 6 грама на 100 грама пресни плодове, пъпеш – 5.9 грама, сливи – 4.8 грама и мандарини – 4.5 грама на 100 грама.

Глюкозата и фруктозата представляват монозахариди. Глюкозата е 6-атомна захар – гроздова захар или хексоза, на нея е особено богато гроздето – 7.3 грама в 100 грама плодове, черешите и вишните – 5.5 грама.

Фруктозата е двойно по-сладка от глюкозата и се усвоява много по-лесно. И за превръщането ѝ в гликоген, което се случва в черния дроб, не е нужен инсулин.

С високи нива на глюкоза се отличава гроздето – 7.2 грама на 100 грама плодове, ябълки – 5.5 грама, круши – 5.2 грама, вишня и череша – 4.5 грама, динята в месестата част – 4.3 грама.

По концентрация на всички захари безусловни лидери са – райската ябълка – повече от 30%, ананаси – 16%, круша и банан – 12%, череша – 11.5%.

Не трябва да се забравя, че за нормалното функциониране на организма – осигуряването на клетките с енергия и за осъществяване на много биохимични процеси глюкозата е незаменима.

При съблюдаване на строги диети или при значителни физически натоварвания нивата на глюкозата могат да се понижат, като се стигне до хипогликемия.

Това се отразява неблагоприятно на тялото, а тогава на помощ идват плодовете, повишаващи нивата на кръвната захар.