Необходимостта да се избира изисква от вас енергия, време, умствена работа. Не е изненадващо, че се уморявате от това и започвате да вземате недалновидни и неефективни решения. За справянето с умората помага измисленият план.

Забелязали сте, че Стив Джобс, Барак Обама и Марк Зукърбърг винаги се появяват пред публика в едни и същи дрехи? Затова и тези влиятелни и богати хора изглеждат така, сякаш никога не са купували нови неща?

Очевидно е, че проблемът невинаги е в неплатежоспособността. Проблемът е в някакво друго логично обяснение.

Проблемът е в концепцията на предварителния избор. Това е елементарен метод за справяне с необходимостта от вземане на решения, когато силите са на привършване. И е ефективен способ за запазване на енергията и борба с прокастинацията и нерационалните постъпки.

Като цяло Зукърбърг и Обама просто не губят време и енергия за незначителни дела като изборът на дрехи. Вместо да мислят какво да си облекат, те пазят силите си за по-сложни решения, които могат да повлияят на милиони, ако не и на милиарди хора.

Всеки човек, независимо от професията, нивото на доходите или принадлежността към социалната класа, изпитва умора от вземането на решения.

Бързо развиващите се технологии отварят пред нас безгранични възможности. И ни карат да вземаме толкова много решения, колкото никога в историята.

Желанието да направиш правилния избор рано или късно води до нервно изтощение.
Какво е необходимо да се направи в този случай? Да се вземат по-малко решения,и да се пазят силите за наистина важните.

1. Определете си цел

Започнете от крайната цел. Какво желаете да постигнете? Какъв е замисълът ви? Или както би казал писателят Саймън Синек, започнете с въпроса „Защо?“.

Решете за себе си, какво искате да правите, по какви начини можете да постигнете собствената си цел, и най-важното – защо ви е нужно това.

2. Измислете сценарий

Ежедневният процес на вземане на решения може да се облекчи благодарение на добре измислен сценарий.
Съставете си план.

Включете в него делата, с които всеки ден се занимавате, а също и тези, които бихте искали да свършите. Помислете какво правите, когато се събудите, кога и какво ще ядете, какво смятате да облечете, как ще стигнете до работа, какво ще правите по пътя, как ще мине работният ви ден.

Премислете честите ситуации, при които ви се налага да вземате решения.

3. Усъвършенствайте заобикалящата ви среда

Сценарият ви е готов? А това означава, че е време да изпълните тези действия на автомат. Поработете над заобикалящата ви среда, за да способства тя за постигането на успех, а не да ви пречи да правите това, което желаете.

1. Планирайте своя ден още от вечерта на предходния – съставете си план и определете приоритетите, които ще отнемат част от силите ви. Ако не желаете да започнете с това новия ден, погрижете се за разписанието си по-рано.

2. Закусвайте – според психолога Рой Баумайстър най-лесният начин да се сдобиете със сила на волята е да закусвате. Когато ядете, организмът ви получава необходимият заряд енергия. За бързото придобиване на сила на волята ще ви потрябва глюкоза, затова хапнете нещо сладко.

3. Взимайте най-важните решения в първата половина на деня – след продължителен пълноценен сън и хубава закуска ще имате всички необходими сили за решаване на задачи, изискващи от вас творчески и аналитични способности.