Комисията по автотранспортни произшествия на Австралия надникна направо в дълбините на най-тъмната част на нашия ум, като вдъхна живот на този хуманоиден модел, наречен Греъм.

Разработен с помощта на един от водещите хирурзи по травматология, Греъм очевидно изобразява това, на което хората биха наподобявали, ако телата ни бяха създадени така, че да издържат на силата на автомобилните катастрофи, но в процеса на еволюцията не е било предвиждано, че тялото ни ще трябва да понася толкова огромна ударна сила.

Целта на цялото това страховито упражнение е да се повиши информираността на хората за уязвимостта на човешкото тяло, и да се напомни на обществото, че просто не сме създадени, за да оцеляваме при катастрофи.

И това всъщност е една брилянтна идея, защото вероятно у някои от вас при виждането на тази снимка, се е породило желанието никога повече да не шофират, да се разхождат, или дори да напускат къщата си, но все пак това е прекалено.

Човек може да оцелее, ако се блъсне бягайки с най-голямата си възможна скорост в стена, но при сблъсък на моторни превозни средства, скоростта обикновено е много по-голяма, силите, които въздействат на тялото при удар също, казва ръководителят на австралийската комисия по автотранспортни произшествия и съответно шансовете за оцеляване са много по-малки.

Колите са се развили много по-бързо, отколкото хората и Греъм помага да разберем по-добре защо трябва да се подобри транспортната инфраструктура, за да се предпазим от собствените си грешки.

Освен с хирурга по травматология Кристиан Кенфълд от болницата Роял Мелбърн за създаването на Греъм транспортната комисия си партнира и със следователя Дейвид Логан от университета Монаш, от катедрата за проучване на проучването.

Самият модел е създаден от известния скулптор от Мелбърн Патрисия Пичини, и както сами можете да видите Греъм има много по-дебел, почти подобен на каска череп, в сравнение с обикновения на човека.

Според комисията по пътнотранспортни произшествия моделът също така има вградена деформационна зона, за да абсорбира всякакви ударни сили и за да не им позволи да навредят на мозъка.

Лицето му е плоско и покрито с мастна тъкан, за да предотврати счупването на деликатни кости, като скулите и носа по време на удара, и на практика няма врат, тъй като ребрата му достигат чак до черепа с цел предпазване от всички възможности за травмиране на врата.

Тези странни допълнителни зърна всъщност са мини въздушни възглавници измежду силните подобни на барел ребра на Греъм, които осигуряват допълнителна защита за сърцето и жизненоважните органи.

И Греъм има невероятно странни, подобни на извънземно, крака, които, както виждате, имат допълнителни стави, защото нашите глезени и бедрени стави не са особено гъвкави, и затова травмите, които се получават при пътнотранспортни произшествия на тях, са доста чести.

Една допълнителна става в долната част на краката на Греъм му дава възможност да направи пружиниращ отскок, с който изобщо да се измъкне от ситуацията.

Ако това не ви струва достатъчно страховито, от комисията по транспорта могат да ви изпратят в Държавната библиотека на Виктория в Мелбърн и да използвате разширената реалност, за да погледнете под кожата на Греъм, и да видите как вътрешните му органи са били променени, за да не се увреждат при катастрофи.