Всички искаме да се променим към по-добро и като цяло да изменим живота си. И за тази наша цел ни помагат огромен брой полезни статии, книги за развитие и дори специални курсове.

Всички те по различен начин ни предлагат общо взето еднакви съвети и методики. Но в реалността много рядко се уповаваме на схемите от книгите, и често сляпото следване на методиките води до противоположния резултат.

Ние искаме да ви запознаем с някои разпространени мотивиращи убеждения, които могат да ви направят нещастни.

1. Животът ви ще бъде такъв, какъвто си го представяте

Това е любима реплика на най-различни куочинги – за да постигнеш една цел, трябва ясно да си я представиш в своите мисли, трябва напълно да проникнеш в нея, трябва да живееш и да спиш с нея в главата.

О да! Замрежвате очи и ясно си представяте своята бъдеща яхта и дом на Карибите. Нарисували сте ги на голям плакат и сте ги окачили над леглото.

И нищо не се случва. Дните си минават, а яхтата така и остава в главата, а домът на снимката. Вие тихо ненавиждате себе си и нещастния си живот.

2. Трябва да сме постоянно щастливи

От всички страни ни учат да бъдем щастливи. Постоянно се опитват да ни внушат, че щастието – това е нормално естествено състояние на човека, и ако не усещате това, то явно нещо с вас не е както трябва.

Реалността е такава, че щастието е толкова мимолетно чувство, както и всички емоции.

3. Животът е права възходяща линия

Това е мит, който ни говори, че винаги трябва да прогресираме. Напред, нагоре и нито крачка назад. Ако на днешната тренировка сте пробягали 5 километра, то на следващата трябва да са 6.

Ако през този месец сте спечелили 1000 лева, на следващия трябва да са 2000. Между впрочем подобен подход към живота не ни оставя шанс за грешка, да се разболеем или просто да се отпуснем. И най-малкото отклонение се възприема като крах на живота и ни прави нещастни.

4. Съпротивата – това е най-добрият начин да преодолеете кризата

Ако трябва да решите проблем, то се подразбира, че трябва да мобилизирате всички си сили и да преодолеете възникналото препятствие. Напълно естествен и правилен подход, не е ли истина?

Стоп. Не всичко е толкова просто.

Понякога противопоставянето само изтощава енергията ви и намалява способността ви да решавате проблеми ефективно. Има и ситуации, когато е по-добре да се прецени какво е положението и да се изчака, а не да се хвърляте с всички си сили напред – можете да преплувате известно време по течението, на практика без да губите сили, но и да плувате срещу вълните и героически да потънете по средата.

Противопоставянето е много естествена човешка реакция, но понякога не е най-доброто решение. Научете се спокойно да приемате лошото и доброто в нашия, което ни прави много по-мъдри.

5. Ще станете щастлив, когато…

Това е много разпространено вътрешно предубеждение, обясняващо защо не получаваме удоволствие от живота точно сега. Просто не ни достига нещо много важно.

Ето ще дойде този светъл момент, ето тогава и ние ще заживеем щастливо.

„Моят живот ще стане по-спокоен и по-щастлив, когато получа повече пари“.Може би. Колко повече? Можете да се успокоите и да спрете или да разтегнете това „повече“ още?