Учените сканирали мозъка на хулигани и открили в него необичайни отклонения. По какво послушните тийнейджъри се отличават от непослушните и за какво отговаря орбитофронталната кора на главния мозък.

Неотдавна учените откриха, че на света има непослушни деца, които всичко правят наопаки, това било предисловието на книгата „Вредни съвети“ на руския писател Григорий Остер, преди няколко десетилетия за учените това беше шега. Но сега международен екип от учени установила по какво именно послушните деца се отличават от непослушните.

В рамките на изследването учени от университетите на Кеймбридж и Саутхемптън и от Римския университет Тор Вергата сканирали на ядрено-магнитен резонанс мозъка на 58 непослушни тийнейджъри на възраст от 16 до 21 години.

При всички участници в експеримента се наблюдавало разстройство на поведението – устойчива неспособност да контролират себе си в съответствие с установените от обществото норми.

В ежедневния си живот доброволците често проявявали агресия, лъжели, не слушали по-възрастните и крадели.

Освен това много лесно се обиждали, били отмъстителни, войнствени, понякога бягали от дома, често изпадали в депресии и лесно избухвали.

След това учените сканирали мозъка на 25 подрастващи, също на възраст 16-21 години, при които не се наблюдавали проблеми с поведението.

Учените стигнали до заключението, че мозъкът на хулиганите силно се различава от този на послушните подрастващи.

И по-точно, орбитофронталната кора на главния мозък – участък, вземащ участие при вземането на решения, при тях била по-дебела, отколкото при децата, които не страдали от поведенчески разстройства.

Освен това при хулиганите слепоочният дял, отговарящ за паметта, анализът на речевите звукове, за възприемането на вкусовите и обонятелните усещания, се оказал също по-плътен, отколкото при послушните тийнейджъри.

Същевременно и двете области на главния мозък били по-слаборазвити, отколкото на техните връстници, които не демонстрирали антисоциално поведение.

Според учените именно тези аномалии предизвикват агресия и тънкообидност.

По време на изследвания беше установено, че разстройството на поведението е реално психическо заболяване, което се нуждае от лечение, а не форма на тийнейджърски бунт, както смятат някои лекари.

И ако по-рано се смяташе, че то може да е свързано с неправилното функциониране на амигдалата, то сега вече стана ясно, че разстройството на главния мозък е свързано и с други области на главния мозък.

След това учените решили да проведат още един експеримент, в който взели участие 37 други непослушни тийнейджъри на възраст от 13 до 18 години, а също и 32 момчета, при които не били открити проблеми с поведението.

В резултат на МРТ-сканиране авторите на проучването стигнали до същите заключения, както и в първия експеримент. Освен това те установили, че тийнейджърите, които едва неотдавна проявили поведенчески разстройства, били с по-силно изразени удебеления.

Според Грейм Фейрчайлд от университета на Саутхемптън, в бъдеще се планира провеждането на повече изследвания по тази тема, като се надяват да установят кои са факторите, които водят до удебеляване на орбитофронталната кора и на слепоочния дял на мозъка, които на свой ред провокират антисоциално поведение при деца и тийнейджъри, резюмира невробиологът.

Според учените само във Великобритания всеки 20-ти тийнейджър страда от поведенчески разстройства. Сред момченцата заболяването е 3 пъти по-често срещано, отколкото сред девойките.

Поведенческите разстройства често се съпътстват от хипеактивност, понижен коефициента на интелигентност, лоша памет, влошени моторни навици.