От надпреварата за разработване на нови методи за лечение за борба със смъртоносните MRSA се появи нов претендент под формата на експериментално лекарство, което успешно лекува инфекции, предизвикани от резистентни бактерии при животни.

Съединението, наречено TXA709, също така и възстановява ефективността на цефдинир – антибиотик, който е в употреба от почти 20 години, но който вече не е ефективен за справяне с MRSA инфекциите.

Учените открили, че новото експериментално лекарство унищожава MRSA бактериите по начин, който до сега не е наблюдаван при използваните понастоящем антибиотици.

Това са всъщност резултатите от ново проучване, ръководено от изследователи от университет в щата Ню Йорк.
Водещият му автор Даниел Пилч, доцент по фармакология, обяснява значимостта на това, което е постигнато с проведеното изследване:

И според него то е важно, защото въпреки че ТХА709 е ефективен самостоятелно при лечението на MRSA, комбинирането с цефдинир го прави още по ефективно.

Антибиотикът се използва за лечение на широк спектър от бактериални инфекции като стрептокок в гърлото, пневмония, бронхит, а също и синузити и средни отити, като в резултат на комбинираната му употреба с експерименталното средство значително намалява потенциала на MRSA бактериите да станат устойчиви в бъдеще.

Резистентните на метицилин стрептококус ареус са причина за смъртта на хиляди в американските болници всяка година, и те струват милиарди долари на икономиката.

Заплахата от тези и други резистентни патогени е толкова голяма, че световната здравна организация прогнозира обикновени инфекции и леки наранявания да станат опасни за живота, поради липсата на ефективни антибиотици, или пък други препарати.

Според СЗО, хора, развили инфекция със стрептококус ареус са с 64% по-висок риск от настъпване на смърт в сравнение с тези, които не са развили резистентната форма.

Миналият месец, центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ докладва за първия случай в САЩ на пациент с инфекция устойчива на антибиотикът от последно поколение колистин.

Убива устойчивия на метицилин стрептококус ареус по начин, който не е бил виждан преди

В своето изследване, където новото съединение се тества върху заразени мишки, професор Пилч и неговите колеги стигат да заключението, че TXA709 запазва мощната си бактерицидна активност срещу щамовете на стрептококус ареус, резистентни към настоящите антибиотици, сред които ванкомицин, даптомицин, линезолид.

Те отбелязват, че новото лекарство убива MRSA бактериите по начин, който антибиотиците не използват. То блокира белтъкът FtsZ, без който стрептокока не може да се дели, за да оцелее.

Други изследвания показват, че лекарството показва минимална токсичност към клетките на бозайници.

Чрез комбиниране на новото лекарство с цефдинир, антибиотик от групата на цефалоспорините, който действа по начин подобен на този на пеницилина, изследователите са в състояние да намалят дозата на ТХА709 необходима за унищожаване на стрептокока ареус резистентен на пеницилина.

Комбинираният ефект е важно откритие, отбелязват те, защото намалява риска от нежелани странични ефекти, които могат да възникнат при по-високи дози.

Изследователите също така отбелязват, че тъй като и двата медикамента могат да се приемат перорално, това означава, че лечението на смъртоносната инфекция може да се провежда в амбулаторни условия, тоест и у дома, няма да е необходимо човек да лежи в болница.

А и освен това повечето медикаменти при такава инфекция се прилагат венозно, което налага човек постоянно да бъде в болница.