Няма човек, който да не е пробвал алкохол по какъвто и да е повод – било то семеен празник, купон с приятели или на Нова Година, но има хора, които го консумират редовно и разбира се, такива, опитващи се да се придържат към по-здравословен начин на живот, като го избягват в ежедневието си.

Каква е скритата истина?

Но след проведено изследване учените установяват огромен парадокс, що се отнася до спиртните напитки и тренировките – неща, напълно противоположни на пръв поглед.

Докато алкохолът предполага късно лягане и събуждане в 12 по обяд със страшен махмурлук, то спортът и повишената физическа активност навяват мислите за точно обратното – посрещане на свежото ранно утро и пиенето на вода в огромни количества.

И все пак, се оказва, че не това е резултатът, който излиза след проучването, с което се захващат учените. Напротив, установява се, активно спортуващите са склонни да злоупотребяват с алкохола, точно в тренировъчните си дни – тези със силно повишено физическо натоварване.

Този факт се оказва изключително изненадващ и неочакван, но и доста верен, като водещи са дните от четвъртък до неделя – тогава хората се движат най-много и следователно пият най-много.

Според Дейвид Е. Конрой, който води изследването, това става така, поради простата причина, че в дните от понеделник до сряда, хората са все още афектирани от уикенда, не им се работи, не им се движи, не им се прави, каквото и да било, освен да им се почива – тогава настроението е понижено, а мързелът е повишен и това влияе на движението ни, докато за следващите дни е характерно повечето общуване и по-доброто настроение и оптимизма – все неща, които ни карат да искаме да правим нещо и да сме физически активни.

За кого се отнася проведеното изследване?

Проведеното изследване се оказва вярно и в сила за всички активно спортуващи хора, без значение от възрастта и пола им. Също така типът физическа активност не оказва влияние върху резултатите – всеки един вид се зачита и е факт – хората, които тренират повече са склонни да пият повече в дните, в които тренират повече.

Защо резултатите са такива?

Съществуват много теории за причината, която поражда наличието на този факт, но не е научно установено и доказано една такава или истинска такава – само твърдението е сигурно, но това вследствие на какво нещата са такива, каквито са не е все още открито.

Въпреки това са налични, както вече споменахме, много предположения – и от обикновени хора, и от учени, свързани с чиста и проста логика и мислене.

Според Дейвид. Е. Конрой, употребата на по-голямо количество спиртни напитки в тези дни е свързано с това, че човек е по-социален и се среща с повече хора – тези срещи предполагат забавление, а забавлението в днешни дни често се свързва с алкохола.

Научно доказано е, че в големи компании човек е склонен да пие повече. Повишената физическа дейност ни среща с други хора, което предполага развиването на социалността ни.

Съществуват и други мнения – например, че след усилена тежка тренировка хората сякаш се „възнаграждават“ за нея чрез любимите си питиета, защото усещат че са си ги заслужили и не се притесняват за калориите, които ще поемат или смятат, че изпълнената тренировка ще неутрализира негативния ефект на алкохола в организма им.

Не е доказана точната причина, но е факт – много от трениращите наистина са склонни да водят по-нездравословен начин на живот от тези, които не претендират, че водят здравословен и това е един от най-големите парадокси на времето, в което живеем.