Несъмнено наднорменото тегло се отразява неблагоприятно на здравето на целия човешки организъм, и особено на работата на сърдечно-съдовата система.

Но рискът от настъпване на смърт в резултат на сърдечен пристъп е по-висок, ако човек е слаб.
Според изследователи от Йелския университет недостатъчната телесна маса изключително неблагоприятно се отразява на сърцето.

Учените доказват, че между теглото под нормата и рискът от летален изход в резултат на остър инфаркт на миокарда има тясна връзка.

Специалистите забелязали тази взаимовръзка в процес на наблюдение на 60 хиляди пациенти, които били приети в болница с диагноза – инфаркт.

Теглото на участниците в проучването било най-различно – при някои пациенти били с тегло под нормата, а при други обратно – били с нормално.

Следва да се има предвид,че изследователите не отчитали тези хора, които страдали от затлъстяване.
Но взели под внимание статистиката на краткосрочната и дългосрочната смъртност.

Установило се, че пациентите, които били с нисък индекс на телесната маса, смърт в резултат на инфаркт настъпвала много по-често, отколкото при тези, които запазили теглото си в нормата.

Интересно е, че вероятността оставала доста висока дори след 30 дни, 12 месеца, 5, 7, 17 години, след като човек е преживял сърдечен пристъп.

Учените предполагат, че твърде ниският показател на ИТМ повишавал риска от летален изход месец след пристъпа с 13%, а след 17 години такава вероятност за хората с твърде ниско тегло нараствала с 26%.

В рамките на изследването била сравнена медицинската информация за пациентите с нисък индекс на телесната маса с тези, които имали нормално тегло.

Следва да припомним, че показателят за ИТМ се изчислява на основата на съотношението на телесната маса на човека към квадрата на неговия ръст.

За нормалният ИТМ се смята, когато показателят е в границите от 18.5 до 24.99, ако пък този индекс е под 18.5 е необходимо човек да качи килограми.

При наднормено тегло стойността на ИТМ е над 25, а за затлъстяване се говори, когато е над 30.

По-рано учените установиха, че т.нар. тихи сърдечни пристъпи могат да бъдат 3 пъти по-опасни от обикновените.
Известно е, че около 50 от всички сърдечни пристъпи нямат симптоми.

Но техните жертви страдат от недостатъчното или напълно прекъснатото кръвообращение към сърдечния мускул.

Учени от Баптиския медицински център Вайк Форест отбелязват, че за предотвратяване на такива пристъпи е необходимо своевременно да се открие проблема с помощта на електрокардиография и да се промени начинът на живот.

И все пак следва да се отбележи, че тези данни се отнасят за хора с наистина тегло под нормата. А днес, на фона на толкова много хора с наднормено тегло, на повечето от нас ни се струва, че хората с нормално тегло, тоест с ИМТ – от 18 до 24.99, са слаби, а тази взаимовръзка не се отнася за тях.

Наскоро пък беше направено откритие, че този индекс не отразява точно дали човек има нужда да сваля или не килограми, и представите за нормално тегло трябва да се преразгледат, тъй като леката пълнота, според сегашните ни представи е по-скоро полезна за здравето.

Например, по-голямото количество мазнини помагат за по-добра терморегулация, която пък знаем, че до голяма степен зависи от състоянието на щитовидната жлеза. За жените също трябва да се преразгледат препоръките за идеална фигура - талията трябва да бъде 1/2 от ръста на жената, а не, както сега, 60 см.