Човешкият мозък е майстор на всевъзможни илюзии. И фалшивата бременност е пример за това. Проявява се при жени, мъже, деца и дори старци.

Какви игри на разума могат до толкова да повлияят на физиологията и случва ли се източникът на измамата да е именно тялото?

Какво може да провокира фалшива бременност

Разумът и тялото са свързани. И ако жената се е вманиачила по желанието си да забременее, мозъкът е възможно да започне да лъже организма. И тогава растат коремът и гърдите, увеличават се килограмите, появяват се признаци на токсикоза.

Жената, дори може да почувства движенията на плода, започва да се образува и кърма. Научното название на това явление е псевдоциеза. И при хората се среща от 1 до 6 пъти на 22 000 нормални бременности.

Според една от версиите живялата през 16-ти век английска кралица Кървавата Мери е била с псевдоциеза. Раждането на наследник на нейния мъж – испанският княз Филип II, син на император Карл V, било за нея не само въпрос за продължаване на династията, но и за запазване на статуса и на отношението.

Князът бил добър, но и с 12 години по-млад от своята съпруга, която била на 38 години, доста възрастна според представите на онова време.

Фалшива бременност за задържане на мъж

Работила много години като акушер-гинеколог в своя книга разказва за пациентка, която била се вманиачила по идеята да роди дете, за да може нейният любовник да се разведе с жена си и да се ожени за нея. Цикълът ѝ спира, започва да ѝ се гади сутрин и дори да повръща понякога.

Налице били всички признаци на ранна гестоза като отоци по краката, става раздразнителна, увеличили се млечните ѝ жлеза. Всичко това са признаци на нормални хормонални промени при бременните. Бързо започва да ѝ расте корема, който вече е забележим, и за капак на всичко, тестът ѝ бременност бил положителен.

Бъдещият баща се развел, те отиват на преглед – и на ултразвук се оказва, че бременността е фалшива. Впоследствие все пак жената ражда на своя мъж здраво дете, след като забременява наистина.

Психотерапевтът и журналист Дженифър Драпкин описва случай, когато фалшивата бременност по неочакван начин спасява семейните отношения. Разбирайки, че приятелката на нейния 19-годишен син е започнала да ражда, страдащата от депресия жена на 36 години почувствала мъчителна болка в корема. Усещанията все повече напомняли на контракции.

След час, объркана и развълнувана, тя преживяла целия спектър от усещания, които възникват при раждане.

Героинята на историята имала четири деца, нейното тяло прекрасно помнило какво се случва с нея в такава ситуация.

Трябва ли да се пояснява, че внезапните бременност и раждане са били фалшиви. Интересни са психологическите предпоставки – жената не обичала приятелката на нейния син и била против това в толкова млада възраст те да станат родители.

Преживявайки раждането едновременно със своята снаха, младата баба променила своето отношение, приела ситуацията и се почувствала готова да прегърне и своя син, и снаха си.

Мъжете също могат да получат фалшива бременност

Фалшива бременност има и при мъжете, в този случай се нарича кувейд. При представителите на силния пол е възможно да се появят признаци като наддаване на килограми, главоболие, раздразнителност, болки в гърба и в корема, особено във времето, когато съпругата ражда.

Фалшивата бременност е един от най-ярките примери на тясна взаимовръзка на психиката и на тялото. Очакването на раждане на дете, това е едно от централните събития на житейския път за човек, независимо дали е жена или мъж. Това е окончателен преход от детството към зрелостта и преминаване към родителска роля.

В културите на различните времена и народи на бременността винаги се отдавало огромно значение. Пораждайки множество митове и легенди, тази дълбока тема е с голямо количество подсъзнателни фантазии в психиката на всеки човек, бито то мъж или жена.

За някои хора тази силна енергия на фантазиите може буквално да се проявят в тялото и да прераснат във фалшива бременност.