По цял свят има недостиг на лични предпазни средства и по специално на маски, дори и за лекари и медицински сестри от Спешна помощ у нас не са достатъчни. А като добавим и липсата на контрол при производството и продажбите по магазини и аптеки, то вероятността да закупим фалшива или по-скоро декоративна маска е доста голям.

Определението „фалшива” не е точно, тъй като вчера здравният министър обяви, че производството и продажбата на медицински маски не се контролира и те могат да се предлагат не само в аптеки и специализирани магазини, а и във всички други търговски обекти.

Всеки има право да продава предпазни маски. За нас е важно да знаем дали сме се закупили средство, което да ни предпазва от вируси и по-специално от коронавирус или такова, което просто прикрива лицето ни.

Затова е важно да знаем как да проверим дали средството, с което сме сдобили може наистина да ни предпази от заразяване с коронавирус.

У нас възникнаха много спорове дали трябва или не да се носят маски при посещение на открити и закрити обществени места и въпреки първоначално въведеното задължение със заповед на здравния министър, бурната обществена реакция принуди здравно министерство да отмени въведеното ново задължение за всички български граждани.

Как да проверим дали медицинска или хирургична маска не е декоративна

1.Метод с огъня

Медицинските и хирургическите маски се състоят от 3 слоя, като средният не трябва да е горим.

Ако използваме ножица, за да отделим трите слоя на маската – двата външни и средният, който се явява филтър, и се опитаме да го запалим със запалка, то ако маската е истинска, не трябва да гори като хартия.

Медицинският текстил, от който е средният и най-важен слой на маската, се разрушава от огъня, но не гори като хартия. Това е важно разграничение, което ни показва, дали става въпрос за фалшива или истинска маска.

2.Тест с вода

Следващият начин да проверим дали маската е истинска и дали можем да разчитаме да ни предпази от COVID-19 е с вода.

При изливане на вода от вътрешната страна на маската, която при носене е откъм устата, тази течност трябва да се задържи и да не изтече през средния и външния слой, в противен случай заразени капки могат да стигнат до лицето ни и да ни заразят. Такава маска няма смисъл да се носи.

Хирургичните маски е важно да са водонепропускливи, тъй като е възможно по-време на операция, лицето на хирурга да бъде изпръскано от големи обеми биологични течности, които може да са заразни.

3.Проверка за адсорбция

Истинската маска трябва адсорбира чрез статично електричество частиците попаднали върху нея, ако ли не, то не може да разчитаме да ни предпазва от вируси и от по-големи частици, тъй като има опасност те да стигнат до устата ни и да ни заразят.

4.Тест със светлина

Можем да проверим дали маската, която сме закупили, е истинска или фалшива и чрез проверка как пропуска светлина, за тази цел е подходящо използването на фенерчето на смартфона.

Пред медицинския текстил светлината не преминава директно и изглежда леко заглушена, а ако е от нетъкан текстил, който пропуска всичко, ще виждаме ясно светлина от фенерчето на смартфона.

5.Огън и въздух

Най-лесният метод да проверим дали една маска е фалшива и истинска е със запалка.

Слагаме маската и опитваме чрез силно издишване да загасим пламъка на запалката, ако успеем, то това средство няма да ни предпази от вирусите, тъй като пропуска значителна част от въздуха отвътре навън, а това означава и обратно.

Ако средният слой на маската е от истински медицински текстил, то колкото и да се опитваме, няма да е възможно да изгасим пламъка на запалката.

Ако при силно издишване загасим пламъка на запалката, то по-добре да не носим тази маска, тъй като е по-вероятно да се заразим, отколкото да ни предпази.

До преди отмяната на заповедта на здравния министър имаше опасност да ни глобят от полицията, ако сме без маска на обществено място, затова за предотвратяване на един евентуален акт би ни свършила работа, но не и реално да ни предпази.

Основният проблем при носенето на маски от здрави хора е вероятността да объркат алгоритъма на поставяне и на сваляне на предпазното средство, което да направи неговото използване без особен смисъл.

Все пак следва да се подчертае, че носенето на маска и от здрави хора, когато са в затворени пространства, в които е невъзможно спазването на необходимата дистанция от 1,5-2 метра, които се смятат за достатъчни за предотвратяване разпространението на вируса, е препоръчително.