За нормална температура традиционно се смята 36,6 градуса, и започваме да се притесняваме, когато този показател надмине 37 градуса.

Срещат се ситуации, когато е прекарана инфекция, например, с вирус, а след оздравяване, потвърдено с изследвания, все пак се наблюдават температурни колебания в посока леко повишение.

Защо след оздравяване се задържа температура над 37 градуса

В тази ситуация се говори за температурна опашка. Но какво е това?

Температурната опашка това е състояние, при което след инфекция се задържа повишена температура. Обикновено е на стойности 37-37,9 градуса, това е на практика температурната опашка – след отминаваща инфекция.

Често явление – при едни протича по-леко, при други се съпровожда с влошаване на здравословното състояние. При тежко протичане на болестта, при продължителен и по-сериозен фебрилитет по време на нея – температурната опашка се проявява по-активно.

Това е така, защото след острия стадий на заболяването организмът не може да се адаптира оперативно, а стабилизацията на общото състояние, и на температурата е в продължение на няколко часа. В зависимост от имунитета, общото състояние, развитостта на системата на терморегулация температурната опашка може да продължи от няколко часа до дванадесет дни.

Особено често това явление се среща при деца до 12 години. Това е свързано с несъвършенствата на системите на саморегулация и терморегулация – кръвоносните съдове не успяват да реагират на измененията, а температурната опашка се запазва по-дълго.

Физиология на процеса

Всяко инфекциозно заболяване или възпалителен процес в организма се допълва от:

  • Алтерация – увреждане;
  • Ексудация – основен стадий, когато течната част на кръвта и клетките на имунитета мигрират в огнището на възпаление;
  • Пролиферация – възстановяване на увредената структура.

В стадия на пролиферация, когато организмът се възстановява отново увредената тъкан обикновено се наблюдава субфебрилна температура – 37,0-37,5 градуса, която се определя като субфебрилна физиологична треска или температурна опашка.

Не трябва да се боим от това състояние, тъй като в процеса на разтваряне /смилане/ и отделяне от организма на загиналите бактериални клетки – бактерии и вируси, и разрушените собствени клетки от тях се отделят пирогени, които повишават телесната температура.

Защо е нужно това? При такава температура се осъществява активната функция на ензимните системи и активното възстановяване на увредените тъкани.

Кога се проявява

Температурната опашка се проявява след отделни заболявания, освен това са открити и пределни показатели с отчитане на прекараната болест. Например, след остра вирусна инфекция е характерно остатъчното повишение на температурата.

След тежки инфекциозни заболявания, освен слабост, се появяват слабост и главоболие. Остатъчно явление са фоликулярна ангина и бронхит – продължително поддържане на температура на ниво 37,2-37,5 градуса.

Срещат се и обратни проявления – след отравяния температурата се понижава до 36-36,8 градуса, това се съпровожда със слабост и болки в мускулите.

Температурната опашка при деца на възраст до 10-12 години се наблюдава на практика постоянно, състоянието се запазва по-дълго, отколкото при възрастни.

На първо място това е предизвикано от несъвършенства на системите на саморегулация. Кръвоносните съдове, реагиращи на температурните колебания, не успяват да сработят бързо.

Следва да се обърне внимание, ако повишената температура се запазва прекалено дълго, създава голям дискомфорт, или превишава показателите на температурната опашка.

Това може да е признак, че организмът, намирайки се в отслабено състояние, отново е подложен на инфекциозна атака – възобновява се заболяването или възниква ново. С отчитане на общото състояние на организма, съпътстващи заболявания и проведена диагностика, се назначава съответното лечение.

Често температурната опашка на фона на хронични заболявания може да е признак на тяхното обостряне във връзка с общо отслабване на организма. Тогава основното лечение се насочва към разрешаване на проблеми, свързани с хронични заболявания.

Необходимо ли е да се лекува леко повишената температура след болест

Сама по себе си температурната опашка не изисква медикаментозно лечение и не представлява опасност за организма. Приемът на препарати за сваляне на температура, разбира се, сваля температурата, но може и да влоши ситуацията.

Ако температурната опашка се съпровожда със сериозен дискомфорт, следва да се замислим за подобряване на терморегулацията на организма, например, да разгледаме въпроса за закаляването. Ако субфебрилната температура е повече от 10 дни, то е добре да се консултираме с личния лекар.

Как да се измъкнем по-бързо от това състояние

С пълноценно хранене, разходки по 30 минути всеки ден, достатъчен нощен сън, поне по 8 часа, трябва да се пазим от преохлаждания. Ако съблюдаваме тези правила, можем да разчитаме на скорошно и пълно оздравяване.