Ноември е винаги труден месец – слънцето е малко, от трапезата изчезват пресните плодове и зеленчуци, започват по-изразените застудявания.

През тази година, както и през миналата, към обичайните есенни проблеми се добавиха и тези, свързани с пандемията, стресът и заплахата и от заразяване, при някои последствията, при други – стоенето у дома затворени и заседнал начин на живот.

Как следва да променим своя хранителен режим и начин на живот, за да може по-лесно да преодолеем сложния есенен период.

Есенното понижаване на имунитета през тази година се допълва и от последствията от опасното вирусно заболяване и поредните ограничения. Вече трудно може да се намери човек, който не е прекарал вируса, макар и безсимптомно.

Тези, които все пак са се опазили до момента, се сблъскват с отслабване на имунитета и повишаването на нивата на стрес. В техния случай от полза за здравето определено не са принудителния заседнал начин на живот, и колкото и да е странно намаляване на броя на контактите.

Лекарите не се уморяват да повтарят, че имунитетът е като мускулите, достатъчно е да престанем да тренираме, и защитните сили на организма буквално изпадат в зимен сън.

За да подобрим качеството на живота и да поддържаме имунитета, е препоръчително да преразгледаме стила си на хранене и активността и да превърнем в ежедневна рутина полезните навици.

Полезни напитки

Препоръчително е да следим количество течности, които приемаме. Най-важното да приемаме правилните напитки, необходими на имунитета. Идеален вариант са чай от лайка и компот от червена боровинка. Добри са също напитки от сушени плодове, от черна боровинка, шипка, облепиха.

Приемът на течности трябва да бъде топъл, но не горещ, за да не дразни лигавицата на устната кухина.

Ако нямаме възможност да се заемем с приготвянето на домашни компоти, поради недостиг на време и сили, можем да опитаме с готови напитки, обогатени с витамини и минерали.

Пълноценно междинно хранене

Гладът не е добър помощник на имунитета, и т.нар. джънкфууд само ще влоши ситуацията. Нараства популярността на т.нар. барове, които е удобно да вземем със себе си на път.

Важно е да не се нахвърляме върху всяка условно патогенна калорийна бомба. Внимателно следва да четем състава. Подходящи са енергийните барове с плодове и активни компоненти.

Повече витамини

Добре е да наблягаме на т.нар. суперхрани. В тях се съдържат много витамини и полезни вещества, те могат отлично да разнообразят есенното меню.

Например, в домашния десерт могат да се добавят няколко лъжички семена от чия, и да се получи наситена с витамини и минерали закуски. Не забравяйте за зелето кейл, то съдържа 18 аминокиселини, от тях 9 незаменими. Организмът ни не може да ги синтезира, и идеално балансиран комплекс от омега-3 мастна киселини.

Зелен коктейл с добавяне на такова зеле, това е отлично бодро начало на деня.

Спиране на енергийните напитки

Есента събуждането е трудно, затова е голямо изкушението да посегнем

към кафето или към енергийните барове. Всички помним от училищната програма закон за запазването на енергията.

 

Злоупотребявайки с енергийни напитки, ние буквално изцеждаме организма, че пък удря по имунитета.

Най-добре е да се употребяват натурални продукти, които осигуряват постепенен приток на сили, например, ядки или барове от ядки. За предпочитане са тези с по-малко захар и по-натурален състав.

Контрол на съня

Много важен навик за тези, които следят за своето здраве. От значение е не само броят часове сън, но и неговото качество. Съществува цяла технология на оптимизация на съня, която се адаптира към всеки човек. Препоръчително е да ограничаваме използването на мобилни устройства преди лягане.

Движение

Без активен начин на живот трудно бихме се поддържали в добро здраве. Когато включим ежедневната физическа активност в своето разписание, еднозначно помагаме на имунитета. Има обаче един нюанс, както и във всичко, тук е важно да не се прекалява.

Прекомерно интензивните тренировки могат да навредят на имунитета. Това се обяснява с повишаването на нивата на стрес, от което следва понижаване на имунната защита.

При маратонци и ски бегачи съществува такова понятие – прозорец на повишена уязвимост на организма, или отворен прозорец.

Отворен е в първите 3 денонощия след преминаването на маратонската дистанция. При човек след интензивно физическо натоварване се повишава вероятността от вирусни инфекции.