Възпалението на бъбреците, известно като нефрит, е сериозно състояние, което може да се дължи на най-различни причини. При него може да се

При наличие на бъбречно възпаление е важно да се установи точната причина, така че да се предприеме адекватно лечение. За тази цен най-важното е да се разпознаят на време симптомите и да се разбере какво ги причинява.

Възпалението на бъбреците може да засегне само единия или и двата бъбрека и да се прояви в остра или хронична форма.

Острият нефрит се развива бързо и е придружен от доста остра симптоматика, докато хроничният нефрит се развива постепенно и често пъти може да остане незабелязан за дълги периоди от време.

Какви видове нефрит различаваме

Съществуват основно три типа нефрит:

Гломерулонефрит

Първият тип е известен под името гломерулонефрит. Той представлява възпаление на гломерулите, които са малки филтриращи единици в бъбреците.

Интерстициален

Друг често срещан вид е интерстициалният нефрит. Възпаление на интерстициалната тъкан, която заобикаля нефроните (основните функционални единици на бъбреците).

Пиелонефрит

Третият тип е така нареченият пиелонефрит. Той представлява инфекциозно възпаление на бъбречната тъкан и бъбречната тазова система, което често се причинява от бактерии.

Симптоми на възпаление на бъбреците

Симптомите на нефрит могат да варират в зависимост от вида и тежестта на възпалението. Въпреки това, има 7 по-общи симптома, които могат да подскажат за възпаление на бъбреците:

 1. Болка в гърба или кръста

При възпаление на бъбреците често се наблюдава болка, която е локализирана в областта на бъбреците, тоест в долната част на гърба;

 1. Често уриниране

Наблюдава се повишено желание за уриниране, особено през нощта, когато тялото е в покой;

 1. Промени в урината

При възпаление на бъбреците урината може да бъде мътна, кървава или с неприятна миризма;

 1. Оток

Проблемите с бъбреците обикновено водят до подуване на лицето, ръцете, краката или глезените;

 1. Повишена температура и втрисане

Този симптом се среща особено често при инфекциозни случаи;

 1. Умора и слабост

Наблюдава се обща неразположеност и липса на енергия;

 1. Високо кръвно налягане

Този симптом е особено интересен, тъй като много хора не го свързват с бъбречни проблеми. Въпреки това, има много случаи на високо кръвно, в които първоначално не може да се установи причина, а после се оказва, че това се дължи на хроничен нефрит.

Причини за възпаление на бъбреците

Възпалението на бъбреците може да бъде причинен от различни фактори, включително инфекции, автоимунни заболявания, лекарства и вещества, които оказват токсично въздействие върху организма.

При инфекциите най-често се касае за бактериални инфекция, подобно на тези причинени от Escherichia coli. Тук най-често говорим за пиелонефрит.

От автоимунните заболявания, най-честите причинители на нефрит са диабетът и лупусът. Те могат да предизвикат гломерулонефрит.

Нефрит могат да причинят и някои видове медикаменти, като нестероидни противовъзпалителни средства и антибиотици. Тук говорим за интерстициален нефрит.

Разбира се, има и други фактори, които също могат да окажат влияние, като само за пример можем да дадем високото кръвно налягане - проблем, който може да окаже сериозно влияние не само върху бъбреците, но и върху други системи в организма.

Диагностика на нефрит

Диагностицирането на възпаление на бъбреците обикновено включва:

 • Анализ на медицинската история и физически преглед;
 • Лабораторни изследвания;
 • Образни изследвания (ултразвук, ЯМР и др.);
 • Биопсия на бъбрек (в по-редки случаи).

Лечение на възпаление на бъбреците

Лечението на нефрит зависи от причината и тежестта на възпалението. За лечение на бактериални инфекции, причиняващи пиелонефрит се използват основно антибиотици.

За контролиране на възпалението и облекчаване на симптомите се прилагат противовъзпалителни лекарства.

При автоимунни заболявания за намаляване на имунния отговор се прилагат имунносупресивни лекарства.

Обикновено се насърчава промяна в диетата с цел ограничаване на солта и протеините. В тежки случаи на бъбречна недостатъчност може да се наложи диализа или дори хирургично лечение.