Резултатите от изследване, проведено от група френски учени от Националния спортен институт, показват, че при подготовка за Олимпийските игри някои от атлетите започват да страдат от синдром на претрениране.

От много тренировки мозъкът и психиката се изтощават

На фона на чувството за физическо изтощение спортните резултати започват бързо да се влошават.

Учените си задават въпроса – не е ли свързан този ефект поне отчасти с процесите, протичащи в главния мозък, не е ли тази физическа умора аналог на умствена изостаналост, вследствие на прекомерно физическо натоварване.

За да се изясни дали е вярна тази хипотеза, изследователите канят 37 спортисти-мъже, които редовно вземат участие в състезания по триатлон.

Средната възраст на участниците е 35 години. Част от тях продължили да тренират в предишния режим, а друга част по молба на учените, за срок от 3 седмици повишават интензивността на всяка тренировка с 40%.

Занятията на велотренажор в дните на отдих от тренировки позволили на изследователите да наблюдават измененията на нивата на физическа работоспособност на участниците.

На всеки 2 дни участниците отговарят на въпроси за това колко уморени се чувстват. Освен това участвали в поведенчески тестове, а след това се проследява с ЯМР какво се случва в различните области на мозъка.

Физическо и психическо изтощение взаимно свързани

В крайна сметка се оказва, че от твърде интензивните тренировки спортистите не само чувствали физическо изтощение, но това се отразява и на това как функционира техния мозък.

У участниците се наблюдавала психическа умора, при която се понижила активността на страничната префронтална кора – отдел на мозъка, който отговаря за вземане на решения и за контрол на поведението.

Спортистите започнали да действат по-импулсивно, предпочитайки да получат незабавна награда, вместо продължително дълго време да тренират по-голямо възнаграждение.

Предходните изследвания показват, че аналогично въздействие на префронталната кора на мозъка, оказва прекомерното умствено натоварване.

Това показва съществуваща връзка между физически и психически усилия – и едните, и другите изискват когнитивен контрол, тоест волеви усилия, отбелязват авторите на изследването.

Необходима е воля за продължаване изпълнението на автоматичния процес, който без допълнителен контрол, би се прекратил веднага щом почувстваме болки в мускулите.