Флуорът понижава риска от развитие на кариес. Този факт бил установен още през 40-те години на миналия век, когато учените установили в районите, където водата естествено съдържала по-голямо количество хората по-рядко страдат от кариес.

Откритието било потвърдено и от по-късно проведени изследвания. Освен това, станало ясно, че флуорът притежава свойството да преустановява развитието на процеса по образуването на кариес.

Най-често кариозният процес се предизвиква от бактерията Streptococcus mutans, която превръща захарите и скорбялата в киселини, разрушаващи зъбния емайл. Флуорът понижава способността на тези бактерии да образуват киселини и едновременно с това укрепва и реминерализира емайла.

Каква е дневната препоръчителна доза?
В България, както и в Западна Европа и САЩ, се смята, че на човек в зряла възраст му са необходими 4 мг флуор дневно. Но някои специалисти смятат, че за жените препоръчителната доза е 3 мг на ден.

Източници

Флуорът се съдържа в почвата, сладката и морската вода, морските дарове, чая и желатина. Обикновено във водопроводната вода този елемент също присъства, но често е в недостатъчни количества, макар че в България в различните населени места, според използваните водоизточници, този показател варира.

Известно е, че за профилактика на кариеса концентрацията на флуора във водопроводната вода е необходимо да бъде не по-малко от 0.7 мг/л. За да се постигне този показател водата се флуорира, но в България няма такава практика, както и в повечето държави от ЕС, тъй като съществува опасност от предозиране и съответно отлагане на тежък метал, какъвто е флуора в човешкия организъм.

Практика по флуориране на питейната вода има в САЩ и Канада, но и там има доста нейни противници. В почти всички пасти за зъби се съдържат флуорни съединения именно поради това не е препоръчителен какъвто и да било суплементиране на флуор.

Възможно ли е флуорираната вода да стане причина за възникване на ракови заболявания?

Дебатите по тази тема още през 1991 г., когато резултатите от 1 изследване показаха, че мишки, получавали води с високо съдържание на флуор по-често развивали остеосарком – злокачествен тумор на костните тъкани.

Но проведените впоследствие изследвания, в които били включени животни и хора не потвърдили връзката между флуорираната вода и онкологичните заболявания.

Въпреки това прекомерният прием на флуор може да доведе до развитие на флуороза – задържане на соли на флуора в костите, поради това неговото съдържание не трябва да надвишава 1.5 мг/л.

Предразположените към развитие на това заболяване са хората, които обитават региони с повишено съдържание на флуор във водата.

Многобройни изследвания доказват, че флуорираната зъбна паста спомага за значителна реминализация на зъбния емайл и се явява отлично средство за профилактика на кариес и заболявания на устната кухина.

Специалистите също така препоръчват веднъж на 2 години човек да преминава през процедура за поставяне на лак, съдържащи флуор върху зъбните повърхности.

Какво е необходимо да знаят родителите?

1. Флуорирана вода не следва да се използва за приготвяне на млечни смеси, предназначени за деца по-малки от 6 месеца;

2. Флуорираните пасти за зъби не са предназначени за деца по-малки от 2 години.

3. Децата на възраст по-ниска от 6-7 години трябва да мият зъбите си само в присъствието на възрастен човек, който да проследява дали детето изплюва пастата.

4. Във Франция се използват и флуорни таблетки, които се приемат само по лекарско предписание в периода на появата на първите зъби в ранна детска възраст.