Как ще реагираме, ако знаем, че това, което правим всеки ден, форсира процесите на стареене на организма? Този въпрос неотдавна си задават учените.

Кои навици ни карат да изглеждаме и да се чувстваме по-стари

1.Пробване на всички най-модерни диети

Няма да пострадаш, ако не отслабнеш. На този принцип са диетите с максимално ограничаване на храненето, които създават в организма недостиг на витамини и на други хранителни вещества.

Например, диетата, която води до йо-йо ефект в дългосрочна перспектива способства за загуба на костна и мускулна маса. Това може да доведе до намаляване на здравината на костите и увеличаване на вероятността от случайни падания.

2.Фокусиране върху обидата

Емоционалното състояние на човек оказва влияние на физическото здраве. Когато се фокусираме върху отминали събития и върху всяка обида, неволно доближаваме старостта към себе си.

Негативизмът процъфтява просто пред очите ни – провиснали клепачи, набръчкано чело, свити челюсти и отпуснати рамене. Оттам е и ранното формиране на бръчки и проблеми със самооценката.

3.Отказваме се от интимните ласки

Честите интимни отношения ни помагат да останем млади. Това показва изследване на Кралската болница на Единбург в Шотландия. В продължение на 10 години учените проучвали здравословното състояние и външния вид на участниците и техния темперамент в леглото.

Изследването се провежда сред 3500 доброволци на възраст от 35 до 45 години. Резултатите показват, че тези, които по-малко от 3 пъти седмично се отдават на интимни ласки, изглеждат по-стари от останалите.

Тези, които избират да водят по-пълноценен полов живот изглеждат с 7-12 години по-млади.

4.Прекаляване със сладкото

Прекаляването със захарта е сериозна заплаха не само за фигурата, но и за кожата на човек. Тези данни са представени от изследване, публикувано в Британското списание по дерматология.

Проблемът е, че захарните молекули способстват за разрушаване на влакната колаген и еластин, което влече след себе си намаляване на еластичността на кожата, ускоряват се процесите на стареене.

Учените сравняват състоянието на кожата на хора, които ядат прекалено много сладко и такива, които се придържат към правилото на умереността.

При последните кожата изглежда по-свежа и по-млада и с по-малко бръчки. Според оценки на експерти, кожата започва да старее ускорено, ако се ядат много захарни изделия след 35 години.

5.Постоянно игнориране на стреса

Многобройни изследвания показват, че стресът както краткосрочния, така и дългосрочния, способства за преждевременно стареене на организма. Това е, защото тялото образува повече хормон кортизол, който на свой ред може да увреди теломерите – крайните участъци на хромозомите.

Отслабване на имунитета, преждевременна поява на бръчки, а също и посивяването на косата може да е свързано със скъсяването на теломерите.

При практикуване на мероприятия за намаляване на стреса – медитация, осъзнато дишане, йога, упражнения, можем да забавим стареенето.

6.Слушане на силна музика

Предупрежденията се, че хората, които слушат силна музика, рискуват да имат нужда от слухов апарат, много по-рано, отколкото могат и да предположат.

Въздействието на високи нива на звуците повече от 90 минути на ден води до значително отслабване на слуха.

Ако случайно музиката, която слушаме, превиши звуковия предел, нищо страшно няма да се случи. В зоната на риска, на първо място, са хора, които го нарушават постоянно.

7.Изтезания във фитнеса

Физическите упражнения са ключ към дългия щастлив живот, съществува понятие „претрениране”. То възниква тогава, когато човек тренира прекалено интензивно, като не оставя време на своя организъм за възстановяване.

Това може да доведе до безсъние и проблеми със съня, развитие на възпаления в организма, нарушение на защитните функции на имунната система.

Стресът, обусловен от тежко физическо натоварване, се съпровожда със синтез на високи стойности на кортизол, което може да доведе до хормонален дисбаланс.

За възстановяването след тренировки трябва да се отделят не по-малко от 24-36 часа.

8.Прекаляване с колбасите и месните деликатеси

В хладилника на почти всеки българин може да се намери колбас, бекон или шунка. Европейско изследване показва, че прекаляването с изделия от обработено месо увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт.

При преглед на данните на 500 000 души, събирани в рамките на 13 години, се установява, че хората, които всеки ден ядат от 40 до 80 грама преработено месо, са с 9% по-висок риск от ранна смърт. При изяждане на от 80 до 160 грама колбаси и месни деликатеси рискът нараства до 21%.