За това, че витамините са нужни на организма и са полезни, го знаят всички. Родителите дават на децата да ядат ябълки и им предлагат да опитат зеленчукова салата, като им казват да наблягат на витамините.

И това е правилно – техният недостиг може да стане причина за развитие на сериозни заболявания. Ярък пример за това е витамин В9, който е необходим за нормален растеж на клетките и за развитие на имунната и на кръвоносната система на човек.

При норма се синтезира в достатъчно количество от чревната микрофлора, а също постъпва с храната.

Фолиева киселина и фолат – това са доста близки форми на витамин В9, но между тях има и някои различия.

Какво ядем всъщност? За кого са най-необходими фолатите, и може ли прекаляването с храни, които ги съдържат да доведе до развитие на онкологични заболявания?

Фолиева киселина и фолати – каква трябва да е разликата

Фолатите са естествената форма на витамин В9. Самото название произхожда от латинското Folium, което означава листо. Също фолатите са събирателен термин за група сродни по структура съединения.

Фолиевата киселина е изкуствено създадена форма на витамин В9, която не се среща в природата. Била е изолирана от листа на спанак през далечната 1941 г., а за първи път е химически синтезирана през 1945 г.

Дълго време се е смятало, че фолиевата киселина се усвоява много по-добре от стомашно-чревния тракт от фолатите от хранителни източници.

През 2007 г. е публикуван научен труд, целта на който е да се направи оценка на биодостъпността на хранителния фолат в сравнение с фолиева киселина.

Тази стойност е приблизително около 80%. Това означава, че спазването на специална диета с храни, богати на фолати, е също толкова ефективно, колкото и хапчетата.  

Защо и кога тялото има нужда от фолат

Основната функция на фолата е създаване и поддържане на жизнеспособността на клетките на организма и затова е особено необходим в периода вътреутробно развитие и в млада възраст.

Процесът на удвояване на ДНК и на синтеза на аминокиселини изисква задължително участие на фолати. Първо, „жертва” на недостиг на витамин В9 става именно костния мозък, където протича активен растеж и съзряване на клетките.

При недостиг на фолиева киселина клетките, които са предшественици на еритроцитите, се увеличават в диаметър, формират се мегалобласти.

Това води до развитие на мегалобластна анемия – опасно заболяване, което изисква продължително лечение.

Също фолатите са необходими за синтез на невромедиатори – вещества, които предават нервни импулси от един неврон на друг, функциониране на имунната система, процеси на регенерация на тъканите.

СЗО препоръчва на възрастните да приемат около 200 микрограма фолати на денонощие. По време на бременност това количество трябва да е двойно – 400 мкг, а при кърмене – с 60 мкг повече.

Защо е толкова важна фолиевата киселина точно през първия триместър? През този период се формира нервна тръба на плода, а недостигът на фолати може да стане причина за сериозни нарушения. Затова на бъдещите майки се препоръчва да започнат да приемат фолиева киселина, колкото се може по-рано.

Наскоро учени от Канада публикуваха изследване, целта на което било да се оцени как приемът от майката на фолиева киселина при бременност влияе на теглото на детето.

Установява се, че жените от държави с ниски и средни нива на доходите, които приемат специални добавки с витамин В9, раждали деца с по-голяма телесна маса в сравнение с нормата.

Основни симптоми на недостиг на фолати

Дефицитът на фолиева киселина не е сред разпространените явления. От такъв страдат около 3% от жителите на държави от третия свят, като децата са засегнати 2 пъти по-често от възрастните.

Основни причини за такава хиповитаминоза е недостатъчно постъпване или нарушение на абсорбцията на витамин В9.

Съществува рядко заболяване – церебрална фолатна недостатъчност, при която нивото на витамин В9 в кръвта може да е в норма, но в нервната система да се наблюдава изразен недостиг.

Болестта се съпровожда с неврологична симптоматика – забавяне на психомоторното развитие, конвулсии и тремор.