Въпреки че всички обичат да им е вкусно, но се оказва, че много често това, което ядем е вредно, и идва време внимателно да преразгледаме хранителния режим.

Нов подход към храненето следва да се избира от хора, отбелязали 40-тия си юбилей. 

Защо и от какви болести ще ни предпази това

От състава на храната както химическия, така и биологичния, зависи психофизичното развитие, емоционалната устойчивост, трудоспособност, настроение, а също и външният вид на човек.

Културата на хранителното потребление е с особено влияние върху клетките и тъканите на човешкото тяло. В сравнение с него, дори и генетиката е второстепенна.

Как влияе възрастта

Възрастта следва да внесе своите корективи в режима и системата на хранене. Няколко парчета торта, изядени на 18-годишна възраст, на фигурата почти няма да се отразят и това не води до колебания на инсулина и развитие на устойчивост на рецепторите към него.

А след 40-50-годишна възраст тези парчета торта ще повлияят на фигурата доста по-сериозно. Скоростта на метаболизма се понижава. Количеството приемана храна остава предишното, заради него се натрупва и излишно тегло.

Ако пък се добави и недостиг на физическа активност, то увеличението на теглото прогресира по-бързо.

Освен това след 40 при мъжете значително се понижава образуването на тестостерон, при жените започва менопауза. На този фон метаболитните процеси още повече се забавят.

Какви правила трябва да се отчитат

Първо, трябва да се разбира, че организмът се нуждае от разнообразие от храни за преодоляване на хормоналните промени, които се отразяват на физическото и психоемоционалното състояние.

Следва да се обърне внимание на намаляване на дневната калоричност. Намаляването е желателно да е с 500-800 килокалории. Дневният предел за мъжете трябва да е около 1800 килокалории, а за жените – 1300 килокалории.

Второ, специално внимание следва да се обърне на питейния режим, тъй като недостигът на течности води до когнитивни нарушения, дори се стига до объркване на съзнанието.

Препоръчителните норми обикновено са 2-2,5 и половина литра на денонощие. Също така има и зависимост на приема на течности от храненето – минимум 30 минути преди хранене и час и половина след това.

С възрастта се променя състава на микрофлората – бифидобактерии, лактобацили и анаероби стават по-малко. А инфекциозните агенти, например, стафилококите, стават повече.

Заради тези промени е добре да започнем да приемаме про- и пребиотици, а също и ферментирали храни.

Също така следва да се добавят не по-малко от 25-30 грама фибри дневно – с тяхна помощ може да се стимулира дебелото черво и да се регулира секрецията на инсулин.

Зеленчуци и зърнени, както и кълнове и трици, са отличен способ за коригиране на изхожданията, а също и за поддържане на кръвната захар в норма.

Що се отнася до месните ястия, те не трябва да се спират напълно, но е по-добре да се ядат преди обяд и то не всеки ден. Освен това следва да се избягват мазните меса, понякога месото да се заменя с морски дарове, и да се приготвя или с печене, или със задушаване.

След 40-годишна възраст е по-добре да понижим количеството на приеманите животински мазнини. Сред тях са млечните продукти с високо съдържание на мазнини като сметаната.

С възрастта както никога организмът се нуждае от антиоксиданти, те помагат в борбата със свободните радикали. Най-често техен източник са ягодоплодните, в тях освен това се съдържат и растителни влакна.

Следва в храненето по възможност да включим – черни боровинки, малини, ягоди, ако има такава възможност в зависимост от сезона, те помагат за справяне с окислителния стрес.

Добро средство са отварите от шипка. В тях се съдържа витамин С, който е необходим за образуване на компонентите на жлъчката, за синтез на хормони на надбъбречните жлези и за поддържане на колагеновите влакна.

Какво да изключим

След навършване на 40 е добре да се откажем от захарта, както и храните, които я съдържат. В това число са бонбони, вафли, торти, сладкиши и прочие захарни изделия.

Рафинираната захар способства за нарастване на патогенната флора, както и на условно-патогенната в стомашно-чревния тракт. Поради това се развива недостиг на цинк, селен и хром.

За получаване на необходимата захар е по-добре да използваме плодове, но в неголеми порции.