Какво представлява предсърдното мъждене?

Предсърдното мъждене е неравномерен и често ускорен сърдечен ритъм. Неравномерният сърдечен ритъм или аритмия е резултат от неравномерните електрически импулси от „естествения пейсмейкър“.

Той обикновено контролира координираното свиване на четирите сърдечни отделения.

Но когато импулсите са неравномерни това става причина за хаотичното свиване на сърдечните предсърдия и камери.

Някои хора, особено тези, приемащи лекарства могат да имат предсърдно мъждене постоянно, но въпреки това сърцето им да бие с по-малко от 100 удара в минута.

Предсърднотомъждене може да бъде пароксизмално – аритмията се появява и изчезва внезапно, персистиращо – продължителността на неравномерния ритъм е повече от 1 седмица, и постоянно.

Какви са симптомите?

Въпреки че при повечето хора не се появяват очевидни симптоми, ако се случат, те могат да се различават значително според индивида.

Ето някои от най-честите симптоми и потенциални ефекти на предсърдното мъждене:

 1. Неравномерни пулсации и ускорено биене на сърцето: Това е един от основните симптоми, които хората могат да усетят. Сърцебиенето им става по-бързо, неравномерно и понякога се усещат пропуски или допълнителни удари.

 2. Усещане за отпадналост и слабост: Някои хора с предсърдно мъждене могат да изпитват общо чувство на слабост и отпадналост, което може да се дължи на намалена циркулация на кръвта и недостатъчно доставяне на кислород и хранителни вещества до органите и тъканите.

 3. Липса на енергия: Поради неравномерното биене на сърцето и намалената кръвоносна функция, хората с предсърдно мъждене могат да изпитват значителна липса на енергия и умора.

 4. Болки в гърдите: Сърдечният дискомфорт, включително болки, стискания или натиск в гърдите, може да бъде свързан с предсърдното мъждене. Важно е обаче да се направи разлика между тези симптоми и сърдечния инфаркт, който е спешно медицинско състояние.

 5. Недостиг на въздух: Хората с предсърдно мъждене може да усетят затруднено дишане или недостиг на въздух, особено при физическо натоварване или дори в покой.

 6. Спънки и главоболия: Някои пациенти могат да се оплачат от сърдечни спънки или главоболия, които могат да бъдат резултат от нарушена циркулация на кръвта.

 7. Спиращи сърцебиения (синкопи): В редки случаи, предсърдното мъждене може да доведе до сериозни симптоми като спиране на сърцебиението. Това може да доведе до кратковременно загуба на съзнание - синкопе.

 8. Тревожност: Опитът за ускорено и неравномерно биене на сърцето може да предизвика тревожност и стрес у пациентите. Тези емоционални фактори могат да подсилят симптомите.

Важно е да се отбележи, че предсърдното мъждене е хетерогенно състояние и симптомите могат да варират значително между различните хора.

Ако усетите някой от горепосочените симптоми или имате съмнения за наличието на предсърдно мъждене, е задължително да се консултирате със здравния си специалист или кардиолог.

Ранната диагноза и управление на състоянието са от съществено значение за поддържане на здравето на сърцето и общото благосъстояние.

Какви са причините за предсърдно мъждене?

Предсърднотомъждене може да се появи и при неустановени други сърдечни заболявания. Понякога се среща при млади хора, които и при изследвания не се установяват други заболявания, но имат предсърдномъждене.

Предсърднотомъждене може да се появи и при наличие на други несърдечни заболявания и състояния като:

 • Базедова болест – хирерфункция на щитовидната жлеза.
 • Прекомерна употреба на алкохол
 • Белодробна емболия – кръвосъсирване в белите дробове
 • Пневномия

Най-често предсърднтомъждене се дължи на сърдечни заболявания:

 • Митрална недостатъчност – кръвта се връща от лявата камера обратно в лявото предсърдие.
 • Левокамерна хипертрофия – разширяване на стената на лявата камера.
 • Коронарна или исхемична болест на сърцето.
 • Хипертония
 • Миокардит – възпаление на сърдечния мускул.
 • При хора над 40-годишна възраст рискът от появата на трептене се увеличава.

Лечение на предсърдно мъждене

Изборът на подходящата терапия зависи от причината за заболяването, общото здравословно състояние и възможността му да понася определени медикаменти, както и дали той приема някакви други лекарства. Определени лекарствени средства също могат да станат причина за неравномерен сърдечен ритъм.

Лекарства против аритмия като например амиодарон , соталол, пропафенон и флекаинид . Тези лекарства намаляват честотата и продължителността на предсърднотомъждене. И те са ефективни в около 50 до 70 % от случаите на мъждене.

Бета-блокерите забавят сърдечната дейност чрез намаляване на размера на синосувияввъзел .И нуждите на сърцето от кислород намаляват и кръвното налягане се нормализира. Такива лекарства са например есмолол, атенолол, пропранолол, или метопролол.

Блокери на калциевите канали са лекарствени средства, които също забавят на сърдечния ритъм по начин, подобни на този на бета-блокерите . Верапамил и дилтиазем са блокери на калциевите канали.

Дигоксин (ланоксин)- намалява проводимостта на електрически импулси презпредсърдно-камерния възел, но неговото действие е по-бавно от това на бета-блокерите и калциевите блокери.

Дигоксин в момента се използва предимно при хора със сърдечно-съдови заболявания, свързани със неправилното функциониране на лявата сърдечна камера.

Как да се предпазим?

Трябва да сведем до минимум рисковите фактори като високо кръвно налягане и рисковите фактори за развитие на исхемична болест на сърцето.

 • Не трябва да пушим или поне да започнем да отказваме цигарите.
 • Теглото ни трябва да бъде нормално.
 • Храната, с която се храним трябва да разнообразна. Препоръчително е да няма много мазна, дори е желателно повечето храни да са нискомаслени.
 • Физическа активност и то умерена с ускоряване на пулса и честота на дишането – минимум 30 минути 5 пъти седмично.
 • Редовно наблюдение на кръвното налягане и холестерола.
 • Умерени количества алкохол – около 50 грама на ден е допустимо .
 • Кофеинът и енергийните напитки трябва да се избягват.