Генетичната компонента може да обясни факта защо хората с болестта на Алцхаймер по-често се заразяват и трудно понасят коронавирусната инфекция.

Статията на учени от Медицинските факултети на Ексетърския университет – Великобритания и на Университета на щата Кънектикът, САЩ, е приета за публикуване в списанието на геронтология – медицински науки.

Напреднала възраст не е решаващ фактор за тежък COVID-19

Преди известно време същата група изследователи обърна внимание, че сред хоспитализираните с тежка форма на COVID-19, са доста тези с деменция.

Разчетите показват, че наличието на деменция тройно повишава вероятността от хоспитализация, заради вероятността от застрашаващи живота усложнения на инфекцията.

Резултатите от новото изследване дават основание да се предполага, че е възможен принос на генетичната предразположеност.

Учените анализират данните от британската Биобанка, в която се съхранява генетична и друга информация за приблизително 500 000 души от европейски произход.

Приблизително всеки 36-ти от тях е носител на 2 мутантни копия на гена APOE – генотипът APOE e4e4, което както показват изследванията, с 14 пъти повишава риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

От почти 323 000 души, чиито данни били взети за анализа, носители на генотипа APOE e4e4 се оказват повече от 9000 души,  а само от COVID-19 се разболяват 622 души.

2 пъти по-висок риск от тежка форма на COVID-19 при ген на деменцията

Учените пресмятат, че при хора с генетична предразположеност към деменция рискът от заразяване и тежка форма на COVID-19 е двойно по-висок, отколкото при носителите на по-разпространения генотип APOE e3e3, несвързан със склонността към болестта на Алцхаймер.

Получените от нас данни показват, че повишеният риск от заразяване и хоспитализиране може да не е свързан с това, че те просто живеят в домове за възрастни хора, с напредналата им възраст и с крехкото им състояние.

Този ефект може да е отчасти, заради генетични изменения, които повишават риска от деменция, и риск от COVID-19.

Професорът и неговите колеги предполагат, че мутациите на гена APOE е възможно да улесняват проникването на вируса в клетките на дихателните пътища, а също и по определен начин влияят на функцията на имунната система.

За да се разбере какъв е биологичния механизъм, който стои в основата на връзката между генома на деменцията и COVID-19, са необходими по-нататъшни изследвания.