Заключенията са направени въз основа на данни за 3,75 млн. заболели.

Китайски учени анализират данни за заразените от коронавирус и стигат до заключението, при какви метеорологични условия вирусът се разпространява най-добре.

Кога COVID-19 започва да се разпространява бурно

С изследването бил направен опит да се узнае при какви условия в околната среда SARS-CoV-2 може да оцелее. Това би позволило изграждането на глобална схема за неговото разпространение.

Оказва се, че повече от половината от случаи на заразяване с коронавирусна инфекция стават при температура на въздуха от 5 до 15 градуса.

Учените изучават данните за 3,75 млн. заболели в периода от януари до май в 185 държави. 60% от заразените са от райони, където температурата била над нулата, но под 20 градуса. Най-заразен се оказва, че е коронавирусът при влажност от 3 до 10 грама на кубичен метър.

Изследователите стигат до извода, че съществуват най-благоприятни условия за разпространение на вируса. И най-активен е в умерените географски ширини, затова и през есента може да се очаква нова вълна на епидемията.

Не може да се разчита на хипотезата, че епидемията от COVID-19 ще се преустанови с повишаване на температурата, подчертава един от авторите на изследването.

Горещата вълна ли поставя началото на края на COVID-19 у нас

На 25 май СЗО обяви, че пандемията от COVID-19 все още е в първата си вълна. Заболеваемостта във всеки един момент може да тръгне нагоре, и всички трябва да са готови за втората вълна.

Ако направим сравнение какво беше времето у нас през последните 2 месеца, то можем да заключим, че то отговаря на критериите за идеално за разпространение на COVID-19.

Месец март, когато започна епидемията температурите през повечето време бяха малко по-ниски от обичайното, но в границите определени за идеални – от 5 до 15 градуса.

Април беше доста хладен месец, като дори в началото му валя сняг, отоплителният сезон приключи късно, горещата вълна в средата на май може би постави началото на края на COVID-19 пандемията у нас, когато температурите се задържаха повече от седмица над 30 градуса.

Дали обаче настоящото по-хладно време няма да доведе до ново нарастване на заболелите.