Какво е генитален херпес?

Генитален херпес представлява широко разпространено силно инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който кожата на и около половите органи.

Инфекцията се предава при полов контакт. Гениталният херпес причинява везикули или малки открити рани по кожата на и около гениталиите. Това заболяване не може да бъде излекувано.

Въпреки това съществуват медикаменти за лечение на огнищата на инфекцията и за свеждане до минимум на симптомите.

Клиничното състояние е толкова разпространено, поради това, че е силно заразно. Носителите могат да предават вируса причинител, без да имат симптоми на изявена инфекция. 1 на всеки 6 души на възраст 14-49 години е носител на HSV-2 вируса.

Какви са симптомите?

Първоначалните симптоми обикновено се появяват от 3 до 7 дни след половия контакт със заразения.

Проявните форми на инфекцията са малки везикули или малки ранички по половите органи. Мехурчето или раничката е с размер от 1 до 3 мм.

Обикновено първи се формират везикулите, а скоро след това се появяват и раничките. В повечето случаи раничките и везикулите са безболезнени.

Локация на генителния херпес

 • При мъжете лезиите обикновено се повяват върху пениса или около него.
 • При жените лезиите могат да бъдат видими извън влагалището, но те често се наблюдават във вътрешността на вагината, където могат да причинят дискомфорт или вагинално течение и не се виждат, освен при преглед от лекар.
 • Везикули и ранички могат да се образуват навсякъде в областта около перинеума и в и около ануса.

Първоначална поява на инфекция с HSV-2 вируса

Първоначалната инфекция е най-болезнена и тя може да продължи по-дълго, отколкото ако се появи отново по-късно. Симптомите продължават от 2 до 4 седмици.

Някои хора развиват и други симптоми при инфекция с HSV-2 вируса, особено при първоначалното заразяване:

 • Треска;
 • Мускулни болки;
 • Главоболие, което може да бъде и по-силно;
 • Вагинално течение или болезнено уриниране;
 • Подути и чувствителни при допир лимфни възли в слабините. Подуват се, защото тялото се опитва да се пребори с инфекцията.

Повторна поява на инфекцията с HSV-2 вируса

Ако заболяването рецидивира, симптомите на повторната инфекция са много по-леки.

Повечето с рецидивиращо заболяване усещат болки и изтръпване на мястото на инфекцията преди появата на лезиите.

Това се дължи на дразненето и възпалението на нервите, водещи към заразената кожна зона. Това е признак за повторна поява на заболяването.

Повторно инфектираният е силно заразен в момента преди появата на раничките и мехурите,въпреки че кожата изглежда нормално.

Лечение на генитален херпес

Лечението на гениталния херпес (HSV-2) може да бъде предизвикателство, но следването на няколко важни стъпки и промени в животния стил може да помогне да се управлява състоянието и да се намалят симптомите.

Помнете, че няма лек за херпеса, но с правилната грижа можете да поддържате инфекцията под контрол и да подобрите качеството на живот.

 • Лична хигиена: Поддържайте областта чиста и суха. Почиствайте нежно засегнатите области с хладка вода и мек сапун без аромати. Избягвайте използването на парфюмирани сапуни, душ-гелове и лосиони, които могат да дразнят кожата.
 • Дрехи и тъкани: Носете памучни дрехи, които позволяват кожата да диша и намаляват триенето. Избягвайте спортни и синтетични материи, които могат да задържат влага и засилват раздразненията.
 • Пазете се от тесни дрехи, които могат да дразнят инфекцията.
 • Избягване на излагане на слънце и топлина: Херпес може да бъде активиран от слънцето и топлината. Защитете засегнатите области от пряка слънчева светлина и избягвайте дълги периоди на излагане на слънце.
 • Употреба на антивирусни препарати: В случаи на чести обострения или тежки симптоми, лекарят ви може да ви предпише антивирусни лекарства като ацикловир или валацикловир. Тези лекарства могат да намалят продължителността и тежестта на обостренията.
 • Подкрепа и справяне със стреса: Стресът може да подпомогне активирането на херпес вируса. Практикуването на техники за справяне със стрес, като йога, медитация и дълбоко дишане, може да бъде полезно. Обръщайте внимание на своята психическа и емоционална благополучност и се консултирайте с психолог или психиатър, ако се нуждаете от подкрепа.
 • Сексуални отношения: Избягвайте сексуални активности по време на активно обострение и използвайте презервативи, за да намалите риска от разпространение на вируса на партньора си.
 • Следване на лечение: Ако лекарят ви ви предпише антивирусни лекарства, следвайте тяхните указания и завършете целия курс на лечение, дори ако симптомите отстъпят преди това.
 • Консултации с лекар: Винаги се консултирайте с лекар за оптималното управление на гениталния херпес и за всякакви промени в състоянието си.

Следването на тези насоки и работата с вашия лекар може да помогне да се контролира гениталния херпес и да се поддържа по-добро здравословно състояние. Няма гаранции, че няма да имате нови обострения, но можете да намалите тяхната честота и интензивност.

Как да се предпазим?

Хората с открити огнища на генитален херпес са силно заразни. Когато са налице огнища, тоест рани или мехури по половите органи, трябва да се избягва всякакъв сексуален контакт.

Дори и използването на презерватив не възпрепятства разпространението на болестта, тъй като не всички открити рани се покриват от презерватива.

Въпреки че вероятността от разпространение на болестта е най-голяма, когато има открити ранички или мехурчета хората, които са имали открити огнища на инфекция с с HSV-2 остават заразни дори и да са започнали лечение с медикаменти.

Вирусът е активен и може да инфектира незаразен сексуален партньор дори и кожата да изглежда нормална. В този случай, когато няма открити рани или мехурчета, сексуалният контакт трябва да се осъществява с презерватив.