Какво е генитален херпес?

Генитален херпес представлява широко разпространено силно инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който кожата на и около половите органи. Инфекцията се предава при полов контакт. Гениталният херпес причинява везикули или малки открити рани по кожата на и около гениталиите. Това заболяване не може да бъде излекувано.

Въпреки това съществуват медикаменти за лечение на огнищата на инфекцията и за свеждане до минимум на симптомите. Клиничното състояние е толкова разпространено, поради това, че е силно заразно. Носителите могат да предават вируса причинител, без да имат симптоми на изявена инфекция. 1 на всеки 6 души на възраст 14-49 години е носител на HSV-2 вируса.

Какви са симптомите?

Първоначалните симптоми обикновено се появяват от 3 до 7 дни след половия контакт със заразения. Проявните форми на инфекцията са малки везикули или малки ранички по половите органи. Мехурчето или раничката е с размер от 1 до 3 мм. Обикновено първи се формират везикулите, а скоро след това се появяват и раничките. В повечето случаи раничките и везикулите са безболезнени.

Локация на генителния херпес

 • При мъжете лезиите обикновено се повяват върху пениса или около него.
 • При жените лезиите могат да бъдат видими извън влагалището, но те често се наблюдават във вътрешността на вагината, където могат да причинят дискомфорт или вагинално течение и не се виждат, освен при преглед от лекар.
 • Везикули и ранички могат да се образуват навсякъде в областта около перинеума и в и около ануса.

Първоначална поява на инфекция с HSV-2 вируса

Първоначалната инфекция е най-болезнена и тя може да продължи по-дълго, отколкото ако се появи отново по-късно. Симптомите продължават от 2 до 4 седмици.

Някои хора развиват и други симптоми при инфекция с HSV-2 вируса, особено при първоначалното заразяване:

 • Треска;
 • Мускулни болки;
 • Главоболие, което може да бъде и по-силно;
 • Вагинално течение или болезнено уриниране;
 • Подути и чувствителни при допир лимфни възли в слабините. Подуват се, защото тялото се опитва да се пребори с инфекцията.

Повторна поява на инфекцията с HSV-2 вируса

Ако заболяването рецидивира, симптомите на повторната инфекция са много по-леки. Повечето с рецидивиращо заболяване усещат болки и изтръпване на мястото на инфекцията преди появата на лезиите. Това се дължи на дразненето и възпалението на нервите, водещи към заразената кожна зона. Това е признак за повторна поява на заболяването. Повторно инфектираният е силно заразен в момента преди появата на раничките и мехурите,въпреки че кожата изглежда нормално.

Лечение на генитален херпес

При заразяване с HSV-2 вируса следва да:

 • Избягвате излагането на прекомерна топлина или слънчева светлина, тъй като засилва дразненето на кожата.
 • Не използвайте парфюмирани или антибактериални сапуни, женски дезодоранти или душ гелове.
 • Носете удобни, свободни и памучни дрехи;
 • Слагайте хладни компреси върху зоните на инфекцията, ако това облекчава болката ви.
 • За болките и треската, ако имате такива, можете да приемате парацетамол, ибупрофен или аспирин.

Как да се предпазим?

Хората с открити огнища на генитален херпес са силно заразни. Когато са налице огнища, тоест рани или мехури по половите органи, трябва да се избягва всякакъв сексуален контакт. Дори и използването на презерватив не възпрепятства разпространението на болестта, тъй като не всички открити рани се покриват от презерватива.

Въпреки че вероятността от разпространение на болестта е най-голяма, когато има открити ранички или мехурчета хората, които са имали открити огнища на инфекция с с HSV-2 остават заразни дори и да са започнали лечение с медикаменти.

Вирусът е активен и може да инфектира незаразен сексуален партньор дори и кожата да изглежда нормална. В този случай, когато няма открити рани или мехурчета, сексуалният контакт трябва да се осъществява с презерватив.